Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
- This event has passed.
SMART LAW CONFERENCES – Legea nr. 310/2018. Modificările și completările aduse Codului de procedură civilă
23 ianuarie 2019
Camera de Comerț și Industrie București și Editura Universul Juridic
organizează
SMART LAW CONFERENCES
Legea nr. 310/2018. Modificările și completările aduse Codului de procedură civilă
Miercuri, 23 ianuarie 2019
Aula Carol I, Palatul Camerei de Comerț și Industrie București
Str. Ion Ghica nr. 4, Sector 3, București
Prezentare:
Propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă a fost determinată de pronunțarea deciziilor de neconstituționalitate nr. 473/2013, 462/2014, 558/2014, 485/2015, 839/2015, 866/2015, 462/2016 și 321/2017 ale Curții Constituționale și de armonizare a unor texte din Codul de procedură civilă cu practica izvorâtă din deciziile Curții Constituționale și a instanțelor judecătorești.
Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1074 din 18 noiembrie 2018, iar Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretul privind promulgarea Legii.
Printre modificările aduse Codului de procedură civilă, enumerăm următoarele:
– recunoașterea ca fiind depus în termen a actului de procedură transmis prin fax sau e-mail, în funcție de data și ora primirii faxului/e-mailului, atestate de calculatorul/faxul de primire al instanței;
– eliminarea obligativității depunerii răspunsului la întâmpinare;
– stabilirea primului termen de judecată, în termen de 3 zile de la depunerea întâmpinării;
– desfășurarea procesului fără prezența publicului, în anumite situații în care s-ar aduce atingere moralității, ordinii publice, intereselor minorilor, vieții private sau înfăptuirii justiției;
– introducerea unui nou caz de suspendare facultativă a procesului – când într-o speță similară a fost sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu o cerere de decizie preliminară;
– recunoașterea, drept cauză de repunere în termen din oficiu a căii de atac, a indicării greșite, de către instanță, a termenului de exercitare a respectivei căi de atac;
– posibilitatea suspendării cauzelor similare aflate pe rolul instanțelor judecătorești, până la soluționarea unui recurs în interesul legii, atunci când soluționarea respectivelor cauze depinde de dezlegarea problemelor de drept ce fac obiectul recursului în interesul legii;
– modificarea competenței instanțelor judecătorești, după materie și valoare.
Editura Universul Juridic aduce cei mai buni specialiști în Codul de procedură civilă pentru a prezenta magistraților, profesiilor juridice și mediului de afaceri toate aceste modificări și efectele lor asupra justițiabililor și a instanțelor de judecată.
Moderator:
Prof. univ. dr., av. Gabriela Răducan, Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu;
Speakeri:
– Jud. drd. Alex Bogdan Arghir, Judecătoria Sectorului 2 din București
Tema: „Procedura regularizării. Reconfigurare traseu”
– Jud. drd. Vasile Bozeșan, Tribunalul Ilfov, drd. Facultatea de Drept, Universitatea din București
Tema: „Problematica aplicării în timp a dispozițiilor Codului de procedură civilă modificate/completate prin Legea nr. 310/2018”
– Lector univ. dr., av. Mădălina Dinu, Facultatea de Drept, Universitatea „Titu Maiorescu” din București
Tema: „Impactul modificărilor aduse prin Legea nr. 310/2018 asupra procedurii de regularizare și a mijloacelor de probă în procesul civil”
– Jud. dr. Ioan Gârbuleț, inspector judiciar la Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii
Tema: „Modificările aduse executării silite prin Legea nr. 310/2018”
– Jud. drd. George-Alexandru Lazăr, Judecătoria Sectorului 4 din București
Tema: „Modificări aduse procedurii de judecată în primă instanță: competența completurilor specializate, citarea prin mijloace electronice și audierea martorilor conform cu Legea nr. 310/2018”
– Prof. univ. dr., jud. Evelina Oprina, membru în Consiliul Superior al Magistraturii
Tema: ,,Hotărârea judecătorească în contextul noilor modificări: luarea, pronunțarea, redactarea, completarea, suspendarea executării provizorii, efecte.”
– Jud. dr. Laura Radu, președintele Tribunalului București
Tema: „Impactul modificărilor aduse de Legea nr. 310/2018 asupra activității curente a instanțelor de judecată”
– Prof. univ. dr., av. Gabriela Răducan, Facultatea de Drept, Universitatea „Titu Maiorescu” din București
Tema: „Considerații asupra modificărilor aduse de Legea nr. 310/2018 în materia incompatibilității, cererilor de intervenție și a legalității căii de atac”
– Jud. conf. univ. dr. Andreea Tabacu, judecător la Curtea de Apel Pitești
Tema: „Competența teritorială în cererile care implică autoritățile publice, respectiv despre modificările aduse procedurii de revizuire prin Legea nr. 310/2018”
– Jud. dr. Nicoleta Țăndăreanu
Tema: „Modificările aduse de Legea nr. 310/2018 privind competența instanțelor judecătorești”
– Av. drd. Liviu-Alexandru Viorel
Tema: „Prima zi de înfățișare, reloaded? Repunerea în termenul de formulare a căii de atac din oficiu, o inovație necesară? Comunicarea actelor de procedură prin fax, un instrument cu adevărat modern?”
Agendă:
9,30 – 17,30
Audiența:
Magistrați; avocați; executori judecătorești; juriști din companii și instituții; reprezentanți ai asociațiilor patronale și profesionale; ONG-uri cu profil juridic; mass-media.