IMG_9352

Interes pentru diversificarea domeniilor de colaborare, evidenţiat la Forumul de afaceri România-Maroc de la CCIB

 

București, 5 martie 2020

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Interes pentru diversificarea domeniilor de colaborare,

evidenţiat la Forumul de afaceri România-Maroc de la CCIB

 

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat în Aula Carol I din sediul său istoric un Forum de afaceri România-Maroc. Evenimentul a fost ocazionat de vizita în România a unei misiuni economice multisectoriale organizate de Biroul de Promovare Comercial Economică la Tanger (BPCE Tanger) și Reprezentanța Camerei bucureștene la Tanger, în colaborare cu Ambasada României de la Rabat și Camera de Comerţ Bilaterală Maroc-România (CCBMR).

Sesiunea oficială a evenimentului, deschisă de dl. dr. ing. Costică T. Mustață, președintele Camerei bucureștene, moderată de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, secretar general al CCIB, a fost onorată de:E.S. dl. Hassan Abouyoub, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Maroc în România, dl. Remus Rădulescu, ministru consilier în cadrul BPCE Tanger, și de dl. Zouhair Magour, președintele CCBMR.

Principalele obiective ale Forumului au vizat promovarea relaţiilor economice și comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante.

Din delegaţia marocană au făcut parte oameni de afaceri ce activează în domeniile: auto, agroindustrial, construcţii şi materiale de construcţii, industria de prelucrare a lemnului, mobilă şi mobilier urban, financiar, turism, cosmetice, reprezentanţi ai unor asociaţii şi ai altor entităţi de stat şi private.

În deschiderea evenimentului, dr. ing. Costică T. Mustaţă a făcut o prezentare succintă a economiei Capitalei şi a vorbit oaspeţilor despre activitatea de relaţii externe a CCIB, punctând importanța acordată promovării contactelor economice cu oamenii de afaceri din Regatul Maroc, al doilea partener economic din Africa al ţării noastre. Preşedintele Camerei bucureştene a subliniat cooperarea solidă în industria auto, însă a apreciat că cele două economii oferă oportunităţi reale pentru diversificarea domeniilor de colaborare, îndeosebi în agricultură, dar şi în sectorul echipamentelor industriale, existența celor 12 Acorduri comerciale de cooperare semnate de CCIB cu camere de comerț, industrie și servicii regionale din Regatul Maroc asigurând cadrul necesar.

În opinia E.S. dl. Hassan Abouyoub, pe lângă domeniile enunţate de dr. ing. Costică T. Mustaţă, există premise solide pentru dezvoltarea cooperării şi în turism, industria aeronautică, tehnologie şi în sectorul logistic. Totodată, ambasadorul Regatului Maroc la Bucureşti a punctat oportunităţile oferite de poziţiile geografice excepţionale ale celor două ţări, dar şi de comerţul electronic şi a exprimat speranţa că acest Forum reprezintă un nou pas în direcţia dezvoltării relaţiilor comerciale şi economice bilaterale.

O intervenţie apreciată de participanţi a avut şi dl. Iuliu Stocklosa, vicepreşedinte al CCIB, care a vorbit în dublă calitate: de om de afaceri care lucrează de peste 12 ani pe piaţa marocană şi de coordonator al Reprezentanţei Camerei bucureştene la Tanger. Dl. Iuliu Stocklosa a invitat participanţii români să-şi îndrepte atenţia către Maroc, ţară stabilă, aflată încă în dezvoltare, cu o infrastructură bună, asigurându-i de întreg sprijinul Reprezentanţei. În acest context, vicepreşedintele CCIB a subliniat colaborarea excelentă cu BPCE Tanger, datorită căreia firmele româneşti interesate de piaţa marocană îşi pot promova gratuit oferta, în standurile naţionale organizate de Reprezentanţă la cele mai importante manifestări expoziţionale specializate din această ţară.

O caldă invitaţie de a vizita Marocul şi de a descoperi potenţialul ţării sale a fost adresată oamenilor de afaceri români şi de dl. Zouhair Magour. În opinia președintelui CCBMR, Marocul poate constitui pentru România un pilon pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu celelalte ţări din regiunea magrebiană, dar şi cu state din Orientul Mijlociu.

În a doua parte a evenimentului, oaspeţii şi-au prezentat activitatea şi au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB, în cadrul unei sesiuni B2B.

 

 

 

Informații de background

Cu o valoare a schimburilor comerciale de 882 milioane USD în 2019, Regatul Maroc este al doilea partener comercial al României între statele din Africa, după R. A. Egipt. Este a noua piață de export a României în afara Uniunii Europene și a doua în Africa, pentru produsele românești (657 milioane USD în 2019), precum și a şaptesprezecea piață extracomunitară de origine, pentru mărfurile importate în țara noastră anul trecut (225 milioane USD). România are o balanță comercială excedentară în relațiile cu Regatul Maroc (+432 milioane USD, locul 4 în topul țărilor partenere nemembre ale UE).

Biroul de Presă al CCIB

 

 

 

Articolul anterior
Curs Broker de Afaceri
Articolul următor
Expoziția internaționala „Primăvara în Gomel”- cea de-a XXI- a ediție