„În strategia Camerei bucureştene, industria prelucrării produselor agroalimentare – cu un potenţial excepţional, dar insuficient valorificat – reprezintă un domeniu prioritar. Din păcate, România este în acest moment dependentă în proporţie de 70% de importurile de produse agroalimentare. Îmi exprim, însă, convingerea că această situaţie se poate schimba în anii ce vor urma prin eforturile concertate ale noastre, ale mediului de afaceri, dar şi ale autorităţilor cu atribuţii în domeniu”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), marţi, 27 aprilie 2010, în deschiderea forumului „Soluţii şi perspective pentru agricultură şi dezvoltare rurală”.
Evenimentul a fost primul dintr-o suită de forumuri organizate de Camera bucureşteană, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti şi Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din Romania (APIMAR), cu sprijinul Camerei Naţionale şi al Grupului Român pentru Investiţii şi Consultanţă (GRIC).
Prezentarea unor cazuri de succes din industria de profil americană, a unor modalităţi de creştere a productivităţii muncii şi identificarea unor soluţii complete de finanţare a afacerilor în domeniu au fost câteva dintre obiectivele acestui eveniment.
La forum au participat, alături de Keith Kirkham, ataşat comercial în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Mihai Ivaşcu, director de marketing la APIMAR, cei mai importanţi producători de tehnologii, echipamente şi utilaje pentru sectorul agricol, care şi-au prezentat oferta în faţa potenţialilor investitori în domeniu, precum şi a oamenilor de afaceri interesaţi de creşterea productivităţii muncii şi, pe cale de consecinţă, a competitivităţii pe piaţa de profil.
„Suntem interesaţi ca agricultura românească să opereze cu o mai mare productivitate şi eficienţă. În opinia mea, dezvoltarea agriculturii este o cheie importantă în dezvoltarea economică a ţării. Este important să sprijinim atât eficienţa agriculturii, cât şi valoarea adăugată prin dezvoltarea industriei agroalimentare”, a subliniat Keith Kirkham, ataşat comercial în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. La rândul său, secretarul de stat în MADR, Adrian Rădulescu, a arătat faptul că fermierii români trebuie să se adapteze la piaţă şi să conştientizeze că în acest domeniu rezultatele unei bune politici sunt vizibile pe termen mediu (10 ani).
În contextul în care finanţarea proiectelor este una dintre cele mai dificile probleme pe care le au oamenii de afaceri, reprezentantul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a abordat programele si axele în cadrul cărora se pot obţine finanţări din bani europeni pentru proiecte în domeniul agroalimentar, în timp ce Otilia Manta, preşedintele Grupului Român pentru Investiţii şi Consultanţă (GRIC) a vorbit despre programele de finanţare derulate în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale de către US Export Import Bank.
Participanţii la forum au fost deosebit de interesaţi de programul pus în practică de Ambasada SUA la Bucureşti cu statul Dakota de Nord prin care se oferă training tinerilor fermieri români dispuşi să preia afacerile părinţilor lor. Au fost subliniate, de asemenea, atât coerenţa politicii guvernamentale americane în domeniu, cât şi managementul foarte bine gândit al sectorului, precum şi importanţa transferului de bune practici dinspre agricultura americană – una dintre cele mai mecanizate din lume – către cea românească.
Evenimentul de la Bucureşti, parte a strategiei Camerei bucureştene de a impulsiona dezvoltarea industriei agroalimentare româneşti, va fi urmat de manifestări similare la Cluj Napoca (mai), Mamaia (iunie), Arad (septembrie) şi Piatra-Neamţ (septembrie).
Biroul de Presă al CCIB