ccib_img_1404210925_dsc_0314_S1[1]

Industria românească promovată la CERN de către CCIB

„Am gândit acest proiect în contextul în care Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN) va derula, în perioada 2014-2016, o serie de lucrări de retehnologizare la cel mai mare accelerator de particule din lume, existând o cerere consistentă pentru produse şi servicii de înaltă calitate. Invit firmele care operează în ţara noastră să nu-şi subestimeze forţele şi să accepte provocarea de a intra în competiţia de a deveni furnizor al CERN, pe nişele de piaţă unde experienţa specialiştilor români poate fi valorificată cu succes”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în deschiderea conferinţei ,,Furnizor @ CERN – Accesarea platformei de achiziţii publice de către firmele româneşti”.

Evenimentul a fost organizat de Camera bucureşteană în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ,,Horia Hulubei’’(IFIN-HH) şi Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi a fost primul dintr-o serie al cărei scop îl constituie, într-o prima etapă, dobândirea de către comunitatea de afaceri românească a informaţiilor necesare cu privire la produsele şi serviciile pentru care există solicitări la nivelul Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare, dar şi cu privire la politicile de achiziţie, condiţiile ce trebuie îndeplinite şi paşii obligatoriu de parcurs pentru ca o firmă românească să devină furnizor al CERN – una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale în domeniul cercetării fundamentale. Aceste teme au fost abordate pe larg de către dr. Anders Unnervik, şeful Serviciilor Industriale şi de Achiziţii (CERN), în timp ce Matteo Castoldi, Şeful Biroului Dezvoltare din cadrul Grupului de Transfer de Cunoaştere a punctat ariile de excelenţă ale CERN, modalităţile în care se poate realiza transferul de know-how de la această Organizaţie, precum şi posibilităţile concrete de colaborare, respectiv cumpărarea de licenţe de la CERN, la preţuri accesibile şi printr-o procedură relativ simplă, furnizare de servicii şi consultanţă şi, respectiv, cooperare în domeniul cercetării-dezvoltarii.

În cadrul aceluiaşi eveniment, onorat de prezenţa secretarului de stat din cadrul MEN, prof. dr. Tudor Prisecaru, directorul general al IFIN HH, prof. dr. Nicolae Zamfir, a realizat o prezentare a activităţii Organizaţiei, a punctat implicarea cercetătorilor români în diverse experimente CERN şi a vorbit despre modul în care companiile româneşti pot beneficia de poziţia României, de stat candidat la aderarea la această prestigioasă Organizaţie. „Politica de achiziţii a CERN este bazată pe echilibrarea balanţei ţărilor contributoare, în ceea ce priveşte ponderea produselor şi serviciilor furnizate, raportată la ponderea contribuţiei statului respectiv la bugetul CERN. Firmele din ţările cu procentaj mic sunt încurajate să acceseze platforma de achiziţii a Organizaţiei”, a subliniat directorul general IFIN HH.

Pentru a veni în sprijinul participanţilor cu informaţii cât mai utile, programul evenimentului a inclus o demonstraţie practică de utilizare a platformei de achiziţii a CERN, precum şi o sesiune consistentă de intrebări si răspunsuri.

În a doua etapă a proiectului demarat de CCIB, firmele româneşti ale căror produse şi servicii corespund exigenţelor Organizaţiei vor avea ocazia să-şi prezinte oferta la Geneva, la sediul CERN, în cadrul expoziţiei pe care Camera bucureşteană o va organiza în prima parte a anului 2015.

Biroul de Presă al CCI