Dl. George Vodislav, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a primit la sediul Camerei bucureștene o misiune chineză, condusă de dl. Zang Yaogang, director al Diviziei de Comerț Exterior din Departamentul de Comerț al provinciei Shandong, R.P.Chineză.
În deschidere, dl. George Vodislav a vorbit despre rolul Camerei bucureştene în modernizarea economiei ţării noastre și despre activitatea CCIB, cu accent pe strategia de relaţii externe a organizaţiei noastre. În acest context, dl. George Vodislav a punctat orientarea către dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu țările din afara spațiului comunitar, subliniind faptul că R. P. Chineză constituie o zonă prioritară în strategia Camerei bucureștene, o dovadă în acest sens fiind cele 12 acorduri de cooperare încheiate cu organizații similare din această țară, dintre care două cu organizații din provincia Shandong.
Directorul general al CCIB a subliniat caracterul pragmatic al acestor documente, în baza cărora sunt organizate evenimente menite să contribuie la o mai bună cunoaștere a celor două comunități de afaceri. „În februarie 2018, am semnat, la București, acordul de colaborare cu CCPIT – Filiala Dongying, Districtul Kenli, în aprilie a.c., o delegație condusă de dl. Iuliu Stocklosa, vicepreședinte al CCIB, a făcut o deplasare în provincia dumneavoastră, al cărei program a inclus și semnarea unui acord de colaborare cu Federația pentru Comerț și Industrie din DongYing City, iar în perioada următoare așteptăm la București o altă delegație din DongYing City, pentru promovarea unui târg internațional de petrol și gaze care va fi organizat în această localitate”, a declarat dl. George Vodislav.
Șeful delegației chineze a făcut o prezentare amplă a provinciei Shandong și a zonei de vărsare în mare a fluviului Galben (Delta Huan He), punctând contribuția regiunii pe care o reprezintă la dezvoltarea economică a R. P. Chineze. Potrivit dl. Zang Yaogang, Shandong este a doua provincie a Chinei, după numărul de locuitori, a treia provincie, după produsul intern brut și principalul exportator de produse agricole al țării sale. Dl. Zang Yaogang și-a exprimat întreaga deschidere în vederea dezvoltării unei relații de cooperare durabile, nu doar pentru promovarea ofertei chineze în România, ci și a produselo românești pe piața țării sale. În context, a vorbit despre colaborarea bună cu parteneri din Ungaria și a vorbit despre interesul de a organiza la București un eveniment de promovare a relațiilor comercial-economice dintre firme din R. P. Chineză și Europa Centrală și de Est, similar celui desfășurat la Budapesta, în perioada 1-2 iunie a.c.
R.P. Chineză este un partener economic şi comercial important pentru România. La nivelul anului 2017, schimburile comerciale româno-chineze au atins un nivel record, depășind pentru prima dată 5 miliarde USD (0,8 miliarde USD export și 4,3 miliarde USD import). China este al șaptelea partener comercial al României, fiind a șasea piață de origine a produselor intrate în România, dar numai a douăzecea piață de destinație a exporturilor românești. China ocupă locul 21 în clasamentul statelor de origine a investițiilor străine în România, cu 12.390 firme înregistrate, având un capital social total subscris de 407,5 mil. USD.
Biroul de Presă al CCIB