IMG_1056

Comisia Europeană sprijină IMM-urile care vor să comercializeze produse și servicii cu firme din Iran prin Biroul de Asistență și Audit asupra Sancțiunilor

 

 

 

 

București, 14 mai 2021

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Seminar la CCIB pe tema:

Comisia Europeană sprijină IMM-urile care vor să comercializeze produse și servicii cu firme din Iran

prin Biroul de Asistență și Audit asupra Sancțiunilor

 

În dorința oferirii unor oportunitati de internaționalizare a afacerilor firmelor membre, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a organizat joi 13 mai 2021, la sediul CCIB, un Seminar dedicat firmelor, în special din sectorul IMM, interesate să-și promoveze produsele și serviciile pe piața Republicii Islamice IRAN.

Seminarul, moderat de dl. ing. Iuliu Stocklosa, președintele CCIB, la care au participat reprezentanți ai firmelor membre, inclusiv dintre companiile făcând parte din Colegiul de Conducere al camerei bucureștene, a fost susținut de dl. Adrian BAZAVAN, director de proiect la”Due Diligence Helpdesk on EU Sanctions for EU SMEs dealing with Iran” (Biroul european de asistență și audit cu privire la  sancțiuni pentru IMM-uri care tranzacționează în Iran) de la Bruxelles.

Odată cu implementarea Planului comun de acțiune cuprinzător (JPCoA) în 2016, Uniunea Europeană a ridicat majoritatea sancțiunilor economice și financiare impuse asupra Iranului, permițând un spectru larg de activității comerciale, cu câteva excepții. Măsurile restrictive aflate încă în vigoare se referă la proliferare (arme, tehnologia rachetelor, transferuri și activități nucleare, anumite metale și software) și la încălcări ale drepturilor omului (restricții asupra anumitor persoane și interdicții de export asupra unor bunuri folosite pentru represiune internă și pentru monitorizarea telecomunicațiilor).

În prezentarea sa, dl. Bazavan a precizat că Biroul pe care il coordonează pune la dispoziție IMM-urilor europene, în mod gratuit, consultanță și verificări de tip due-diligence prin care pot identifica potențiale riscuri referitoare la încălcarea sancțiunilor comerciale europene. Astfel, pe de-o parte, companiile europene își reduc semnificativ riscurile de tranzacționare, iar pe de altă parte, oferă un argument solid instituțiilor financiare partenere pentru a facilita activitățile comerciale avute în vedere. Biroul de Asistență cooperează îndeaproape cu un alt mecanism pus la dispoziție de UE, Instrumentul de sprijinire a schimburilor comerciale (INSTEX). Acesta este un vehicul cu scop special menit să faciliteze plățile aferente comerțului legitim dintre UE și Iran.

Prezentarea a fost urmată de întrebări și răspunsuri, dl. Bazavan invitând firmele românești să se adreseze Biroului de la Bruxelles cu solicitări punctuale de asistență. Conducerea CCIB a asigurat pe cei prezenți că poate oferi informații utile membrilor săi, precum și în general firmelor bucureștene cu privire la mediul de afaceri din IRAN și oportunităților de afaceri pe măsura apariției acestora cu respectarea sancțiunilor UE în vigoare.

O prezentare similară a fost făcută de dl. Bazavan în fața membrilor Consiliului de Export cu ocazia reuniunii găzduite în Palatul CCIB.

 

 

 

Biroul de Presă al CCIB

Articolul anterior
CONFERINȚA DE AFACERI ”Republica Moldova – destinație pentru investițiile românești”
Articolul următor
Interes pentru reluarea contactelor între mediile de afaceri din România și Statul Libia