IMG_6909

Lucrare-document, lansată la Palatul CCIB

 

București, 22 octombrie 2019

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Lucrare-document, lansată la Palatul CCIB

 

Ieri seară, în Aula Carol I a sediului nostru istoric, a avut loc lansarea volumului „Camera de Comerț și Industrie din București și oamenii săi (1864-1948)”, scrisă de conf. univ. dr. Ion Vorovenci. Volumul inaugurează colecția „Biblioteca CCIB – serie nouă”, coordonată de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, cu obiectivul de reconstituire documentară a contribuției avute de-a lungul timpului de către Camera bucureșteană la modelarea economiei românești în ansamblul său.

„Indiferent de epoca în care și-au desfășurat activitatea, preocupările președinților Camerei bucureștene au fost aproape identice. În mai 1908, comercianții români, la inițiativa lui George Gh. Assan, prospectau piețele externe. În anul 1910, Regele Carol I vorbea despre un prețuit sprijin acordat Guvernului de Camera de Comerț București. În plus, numele Camerei bucureștene este indisolubil legat de primele școli comerciale din țara noastră și de învățământul superior economic. Astăzi, ca și atunci, suntem preocupați să sprijinim activitatea firmelor românești, atât în țară, cât și pe piețele externe, venim cu sugestii de îmbunătățire a cadrului în care antreprenorii își desfășoară activitatea și furnizăm o gamă largă de cursuri de formare și perfecționare. Așadar, rolul nostru a rămas neschimbat și suntem aici, în piață, pentru că este nevoie de noi”, a subliniat dr. ing. C. T. Mustață, președintele CCIB, în cadrul evenimentului.

La întrebările „De ce o astfel de lucrare? De ce o astfel de colecție?” a răspuns prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, care a declarat: „Avem responsabilitatea de a aduce în actualitate trecutul, pentru a consolida prezentul și a garanta un viitor prosper și moral. Istoria ne obligă să fim prezenți cu soluții la problemele economiei moderne, ținând seama de efectele globalizării. Astăzi nu mai avem elite, nu mai avem modele, iar competiția este profund viciată. Iată de ce, inclusiv cu ajutorul acestei colecții, ne propunem să contribuim, prin reeditarea lucrărilor unor personalități de necontestat ale lumii economice, dar și prin tipărirea unor lucrări originale, la creșterea gradului de cultură managerială al comunității de afaceri.

Manifestarea a fost onorată de participarea unor personalități ale vieții culturale, academice și economice a Capitalei. Alături de autor, conf. univ. dr. Ion Vorovenci, au vorbit cu elocință despre lucrare: prof. univ. dr. Georgeta Filitti, prof. univ. dr. Gabriel Popescu și conf. univ. dr. Dominic Georgescu.

În opinia, prof. univ. dr. Georgeta Filitti, Camera de comerț este asemenea unui căpitan de vas aflat în furtună. „Instituția dumneavoastră vede unde este o problemă, cum se poate rezolva aceasta și acționează în consecință”, a afirmat prof. Filitti, subliniind importanța și rezultatele dialogului între Cameră și autorități. Rolul Camerei a fost abordat și de prof. univ. dr. Gabriel Popescu: „Pentru a intra pe piață, comercianții au avut nevoie de o instituție. Așa s-a născut Camera de Comerț București”. Prof. Popescu a adăugat: „Comerț și Industrie din București și oamenii săi este o carte-document! Este o carte despre capitalism și proprietate privată”. Această idee a fost împărtășită și de conf. univ. dr. Dominic Georgescu, care a vorbit despre semnificația lucrării pentru lumea științifică și pentru cea economică. „România este un miracol. Instituții precum CCIB au contribuit, de-a lungul istoriei, la revelarea acestui miracol”, a punctat cadrul didactic amintit.

Intervenția autorului, conf. univ. dr. Ion Vorovenci a fost centrată pe punctarea rolului CCIB în dezvoltarea învățământului economic și pe sublinierea importanței studierii istoriei economiei. În context, a vorbit despre munca unor personalități marcante ale vieții economice legate din punct de vedere profesional de instituția noastră.

Informații de background

Lucrarea „Camera de Comerț și Industrie din București și oamenii săi (1864-1948)” oferă o retrospectivă minuțioasă a activității și realizărilor primei camere de comerț înființate pe teritoriul de atunci al României. Cartea, apărută la Editura Economică, este structurată pe șapte capitole: „Activitatea Camerei de Comerț și Industrie din București între anii 1864-1900”, „Dezideratele Camerei de Comerț și Industrie din București la începutul secolului al XX-lea”, „Anul 1908 – construirea Palatului Camerei de Comerț și Industrie și Bursei”, „O nouă epocă, alți președinți, aceleași preocupări”, „Camera de Comerț din București în primii ani de după război”, „Stabilizarea monetară, criza mondială din anii 1929-1933 și progresele ce au urmat”, „Anii 1938-1948 – un deceniu, un război și două dictaturi”.

Biroul de Presă al CCIB

 

 

 

 

 

Articolul anterior
Misiune Economica CCIRC – MMACA 29 Noiembrie-6 Decembrie 2019
Articolul următor
Participarea preşedintelui CCIB, dr. ing. C. T. Mustaţă, la Masa Rotundă a Preşedinţilor Camerelor de Comerţ şi Industrie din ţările Central şi Est Europene (CEEC) şi din R. P. Chineză