ccib_img_1380101097_dsc_0007_S1[1]

Ministrul fondurilor europene, în dialog cu mediul de afaceri la Business Breakfast-ul organizat de CCIB

„Prin organizarea evenimentelor cu frecvenţă lunară Business Breakfast, ne-am propus iniţierea unui dialog mai puţin convenţional, dar eficient între decidenţi şi comunitatea de afaceri”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în deschiderea celui de al doilea eveniment din serie, cu tema „Surse de finanţare europene 2014-2020”.

Invitatul special al evenimentului organizat marţi, 24 septembrie a.c., a fost Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, care a discutat cu antreprenorii şi managerii prezenţi despre soluţiile de facilitare a accesului la sursele de finanţare europene, în vederea creşterii ratei de absorbţie, domeniile care vor beneficia de finanţare în perioada de programare 2014-2020, măsurile de control şi supraveghere pentru o bună implementare a proiectelor.

„Trebuie să utilizăm fondurile europene în acele domenii în care România are un avantaj real în comparaţie cu celelalte ţări, pentru a produce efecte în economie”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici. Pentru perioada de programare 2014-2020 se are în vedere modificarea abordării procedurilor de accesare a fondurilor europene şi schimbarea circuitului documentelor financiare. „Atât timp cât statul nu este performant, este normal să aducem alături de noi alţi parteneri”, a punctat ministrul Eugen Teodorovici, vorbind despre creşterea rolului băncilor comerciale în procesul de implementare a proiectelor europene. Astfel, în urma organizării unei licitaţii, partenerii selectaţi vor lansa apelurile, vor selecta proiectele, vor urmări implementarea acestora şi vor face plăţile către cei care au contractat şi efectuat lucrări sau au prestat servicii în cadrul proiectelor. Ultima măsură menţionată va reduce semnificativ perioada de timp în care contractorii încasează sumele care li se datorează.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, în exerciţiul financiar 2014-2020, investiţiile vor fi direcţionate cu prioritate către: creşterea comepetitivităţii (investiţii în cercetare-dezvoltare-inovare, tehnologia informaţiei, capital uman), dezvoltarea infrastructurii, utilizarea eficientă a resurselor, îmbunătăţirea capacităţii administrative.

Oamenii de afaceri au subliniat că apreciază atât măsurile adoptate de Ministerul Fondurilor Europene pentru a sprijini sectorul privat, cât şi pe cele în curs de implementare.

În cadrul ediţiei din noiembrie a Business Breakfast va fi abordată tema „Internaţionalizarea afacerilor, oportunităţi de export pentru firmele româneşti”.

Biroul de Presă al CCIB

Articolul anterior
CCIB promoveaza activitatea de export pe piata SUA
Articolul următor
Manageri şi angajaţi mai bine pregătiţi prin PROFMEC