Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întâlnire cu E.S. José Miguel Menchaca, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Chile în ţara noastră.
În deschiderea întrevederii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre sistemul cameral românesc, organizat în baza Legii 335/2007, care conferă autonomie totală camerelor judeţene, despre activitatea CCIB, organizaţie reprezentativă pentru mediul de afaceri al capitalei, cu deschidere şi recunoaştere internaţională, precum şi despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene.
Cu acest prilej, preşedintele CCIB a subliniat că dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din America Latină constituie o prioritate în strategia CCIB. În acest context, a apreciat că organizarea unei „Zile a oportunităţilor de afaceri” dedicate ţărilor din Alianţa Pacificului (Chile, Columbia, Peru și Mexic) va asigura o promovare eficientă a domeniilor-cheie ale economiilor ţărilor membre şi a cadrului legal aplicabil comunităţii de afaceri şi investitorilor şi va permite identificarea unor companii româneşti interesate de aceste pieţe, companii care ulterior să ia parte la o misiune economică organizată de Camera bucureşteană pe continentul american, în trimestrul trei al acestui an. De asemenea, potrivit prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, organizarea unei „Săptămâni a produselor chiliene” la Bucureşti ar conduce la o mai bună cunoaştere a celor două comunităţi de afaceri. Preşedintele CCIB a punctat însă că pentru reuşita acestor proiecte este necesară o bună colaborare cu organizaţiile similare din Chile.
E.S. José Miguel Menchaca a apreciat propunerile preşedintelui Camerei bucureştene şi l-a asigurat de întreaga cooperare în proiectele ce vizează majorarea schimburilor comerciale bilaterale. Ambasadorul Republicii Chile în România a subliniat că istoria relaţiilor economice româno-chiliene este veche, România participând la dezvoltarea industriilor minieră şi metalurgică din ţara sa, atât cu echipamente şi tehnologie, cât şi cu specialişti (tehnicieni şi ingineri), în timp ce astăzi profesionişti români sunt implicaţi în domeniul energiei verzi (solară, eoliană).
Schimburile comerciale româno-chiliene au înregistrat un vârf în de 48,8 mil. USD în 2017 (+10,4%), datorat nivelului mai ridicat al exportului românesc, de 44,4 mil USD (+11%), importurile cifrându-se la 4,4 mil USD. Chile este a patra piaţă de desfacere a produselor românești din regiune, după Mexic, Brazilia și Columbia, dar înaintea Argentinei.
Biroul de Presă al CCIB