Crearea unei punţi de comunicare între autorităţile care gestionează Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POSDRU) şi beneficiarii de proiecte finanţate prin Programul amintit a fost principalul obiectiv al conferinţei „POSDRU – probleme şi soluţii” organizate de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în parteneriat cu Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, Structural Consulting Group şi Academia de Advocacy. La eveniment au participat, alături de preşedintele CCIB, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, directorul general al Autorităţii de Management a POSDRU, Cristian Ababei, şi directorul Direcţiei de Audit FSE a Curţii de Conturi, Daniela Ioana. În cadrul conferinţei au fost prezentate principalele probleme legate de implementarea proiectelor finanţate prin POSDRU, identificate în urma unui sondaj iniţiat de Camera bucureşteană într-o primă etapă la nivelul sistemului cameral, apoi şi în rândul altor categorii de beneficiari (universităţi, institute de cercetare, organizaţii neguvernamentale, firme), precum şi soluţii pentru depăşirea dificultăţilor recomandate de respondenţi.
„Dorim să transmitem semnalul că ne aflăm de aceeaşi parte a baricadei şi anume suntem coechipieri în misiunea grea, dar nu imposibilă, de a face să funcţioneze POSDRU. România are nevoie de acest Program; avem şansa ca prin POSDRU să avem un capital uman instruit, generator de plus valoare. Primele care pierd din cauza dificultăţilor în derularea Programului sunt cele 1.650.000 persoane incluse în grupurile ţintă ale celor peste 2.400 de proiecte contractate”, a subliniat în deschiderea evenimentului preşedintele Camerei bucureştene.
„Prioritatea Autorităţii de Management a POSDRU o constituie salvarea acestui Program, astfel încât în luna martie a c. să deschidem noi linii de finanţare”, a declarat, Cristian Ababei. Directorul general al AMPOSDRU a punctat că fondurile structurale nu sunt fonduri de subzistenţă, iar acest Program este pentru cei care au capacitatea de a-şi asuma riscuri şi de a derula un proiect în condiţii dificile din punct de vedere al cash-flow-ului. Potrivit oficialului AMPOSDRU, instrucţiunile emise recent reprezintă preţul care trebuie plătit pentru greşelile comise în ultimii ani pe acest Program.
Dezbaterea a permis identificarea principalelor disfuncţionalităţi în derularea proiectelor. Respectarea termenelor asumate prin contractul de finanţare, transparenţă în redactarea instrucţiunilor, o mai mare deschidere a ofiţerilor de monitorizare în ceea ce priveşte acordarea de suport în implementare, simplificarea metodologiei de depunere a cererilor de rambursare, actualizarea suportului informatic sunt câteva dintre soluţiile care pot conduce la o implementare eficientă a proiectelor.
Organizatorii evenimentului vor transmite către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanţelor Publice o notă cu propunerile rezultate, care să contribuie la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.
Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasă, peste 300 de reprezentanţi ai beneficiarilor şi partenerilor din proiecte cu finantare POSDRU, participând nemijlocit şi activ la dezbaterile din cadrul evenimentului.
Biroul de Presă al CCIB