Recent, Camera de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri al cărei principal obiectiv a fost prezentarea activităţii Biroului său de reprezentare deschis la Beijing (R. P. Chineză) în luna octombrie 2013, dar şi a principalelor linii directoare ale activităţii de relaţii externe.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene, în 2013 CCIB va deschide birouri de reprezentare la Rabat (Maroc) pentru Africa de Nord, la Moscova pentru Federaţia Rusă, dar şi la Skopje (Macedonia) pentru Balcani. De asemenea, anul acesta va fi marcat de inaugurarea la Beijing a expoziţiei permanente cu produse realizate în România, ce va dubla reprezentanţa Camerei bucureştene. În context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre excelenta relaţie de colaborare dezvoltată de CCIB cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Economiei.
Un prim obiectiv al Reprezentanţei CCIB de la Beijing vizează atragerea de investiţii chineze în România şi cointeresarea partenerilor chinezi de a participa la realizarea de obiective complexe în ţara noastră. Potrivit preşedintelui Secţiunii Comerţ a CCIB, Mihai Andriţoiu, China National Electric Engineering Company (companie care doreşte să se implice în modernizarea termocentralei de la Doiceşti), Grupul Sinovel (cel mai mare producător de turbine eoliene din R. P. Chineză, interesat să deschidă în România o fabrică de turbine eoliene), Grupul chinez CCME si SEPCO 2 (mari întreprinderi şi organizaţii de stat atrase de proiecte energetice în ţara noastră) reprezintă exemple relevante de potenţiali investitori chinezi ai căror reprezentanţi au vizitat România – la invitaţia CCIB si prin intermediul Biroului de reprezentare de la Beijing – pentru a purta negocieri cu parteneri români din domeniile menţionate.
Un alt palier important al activităţii Reprezentanţei îl constituie sprijinirea companiilor româneşti interesate să-şi exporte produsele şi serviciile pe piaţa chineză. A fost identificată cerere pe piaţa chineză pentru produse din carne, inclusiv tip gourmet, vinuri, textile de lux, bijuterii. De asemenea, există potenţial şi pentru: industria aeronautică, maşini-unelte, echipament energetic şi produsele manufacturate.
Dezvoltarea relaţiilor CCIB cu instituţii similare din China, precum şi încurajarea schimburilor universitare şi culturale completează paleta de activităţi desfăşurate la nivelul Reprezentanţei. Cel mai recent exemplu al excelentei colaborări cu partenerii chinezi îl reprezintă organizarea China Machinery & Electronic Products Expo 2013, manifestare ce s-a desfăşurat în cadrul TIBCO, în organizarea CCIB, în parteneriat cu Ministerul Comerţului al Republicii Populare Chineze, Camera de Comerţ pentru Importul şi Exportul Utilajelor şi Produselor Electronice din China, ROMEXPO SA şi Ambasada Republicii Populare Chineze în România.
Radu Zaharia, director general în cadrul Ministerului Economiei, a apreciat prezenţa activă a CCIB în spaţiile cu potenţial pentru România şi a subliniat că acţiunile derulate de Camera bucureşteană sunt complementare celor derulate de ministerul pe care-l reprezintă, în beneficiul comunităţii de afaceri. „Mă bucur că prin intermediul reprezentanţei se pot identifica produse care să completeze grila ţară-produs elaborată de Ministerul Economiei”, a punctat Radu Zaharia.
În finalul evenimentului, reprezentanţii companiilor au intrat în dialog cu oficialii în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri, printre subiectele abordate aflându-se: modalităţi de promovare eficientă pe piaţa chineză, finanţarea proiectelor, soluţii pentru depăşirea barierelor netarifare şi a celor culturale, protecţia dreptului de proprietate intelectuală etc.
Biroul de Presă al CCIB