Stimată doamnă/Stimate domn
Președinte/Director general/Administrator,
Prin amabilitatea colaboratorilor noștri de la Biroul de Promovare Comercial-Economică Tanger – Regatul Maroc, avem plăcerea de a vă informa că în perioada 02 – 07 mai 2023, sub Ȋnaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mohammed al VI-lea al Marocului și sub egida Ministerului Agriculturii și Pescuitului, se va organiza la Mèknes, cea de-a XV-a ediție a Salonului Internațional al Agriculturii din Maroc, cea mai importantă manifestare sectorială din Africa și Orientul Mijlociu.
Evenimentul se organizează anual din 2006, ultima editie avand loc in 2019, editiile din anii 2020, 2021 si 2022 fiind anulate datorita crizei sanitare mondiale.
La ediția din acest an și-au anunțat până în prezent participarea peste 1200 expozanți, fiind așteptați peste 1.000.000 vizitatori, dintre care 300.000 profesioniști. Peste 60 țări din cele 4 continente vor participa cu pavilioane/standuri naționale, expunând pe o suprafață de 18,5 ha, din care 15 ha suprafețe acoperite. Ȋn timpul desfășurării manifestării, se vor organiza reuniuni bilaterale între participanți, fiind programate conferințe, seminarii, mese rotunde, diverse prezentări tehnice și demonstrații.
România a participat cu standuri proprii la ultimele 8 ediții ale manifestării (2012-2019), fiind expuse diverse produse agroalimentare (mezeluri, conserve de legume, conserve de carne, brânzeturi și cașcavaluri, biscuiți, napolitane, dulciuri, miere, cereale, printre altele), echipamente diverse (sisteme pentru irigații, pompe submersibile, motoare electrice, mori diverse, sisteme fotovoltaice integrate, implemente agricole), servicii (foraj puțuri de apă de adâncimi diverse), printre altele. Ȋn paralel cu desfășurarea manifestărilor expoziționale anterioare, au fost organizate de către Ambasada României în Regatul Maroc/BPCE Tanger în colaborare cu Camera Bilaterală de Comerț Maroc România și sistemul Cameral și diversele entități și autorități din România și Maroc, misiuni economice itinerante vizând diversele regiuni și poluri de interes din Maroc.
Sectorul agricol este foarte important pentru economia marocană, contribuind cu peste 20 % la formarea PIB-ului (15 % agricultură și 5 % sectorul agro-industrial) implicând aproximativ 50 % din populatia activă a țării. Sectorul agricol asigură peste 6 milioane de locuri de muncă, dintre care peste 250 mii în sectorul agroindustrial.
Ȋntrucât Marocul atrage în continuare numeroase investiții străine inclusiv în sectorul agroindustrial, datorită poziției geografice față de Europa – principalul partener economic, mare varietate de ecosisteme, îmbunătățirii mediului de afaceri, liberalizării schimburilor de produse agricole cu Uniunea Europeană și luând în considerare avantajele aplicării planului de dezvoltare sectorială « Maroc Verde », prin care sunt acordate subvenții și diverse alte facilități, se crează premize reale pentru societățile românești din sectorul agroindustrial de a furniza diverse produse și servicii, dintre care menționăm:
– Cereale (grâu pentru panificație, porumb, orz) și furaje pentru animale. Marocul este dependent de importul de cereale, producția medie anuală fiind de 6-7 milioane tone, iar necesarul este de peste 14 milioane tone. Ȋn cursul anului 2022, producția de cereale a înregistrat 8 milioane tone. Pentru anul 2023, perspectivele nu sunt foarte favorabile datorită condițiilor climatice din această perioadă;
– Energii regenerabile (sisteme fotovoltaice);
– Forajul de puțuri de apă, furnizarea de echipamente și sisteme pentru irigații (pompe submersibile și de suprafață, panouri fotovoltaice, motoare electrice și diverse accesorii);
– Furnizarea de echipamente si implemente agricole;
– Furnizarea de ingrășaminte etc;
– Furnizarea de produse alimentare diverse (brânzeturi, cașcavaluri, mezeluri Halal, conserve din carne Halal, carne bovină, conserve de legume, semipreparate Halal, miere, biscuiți, napolitane, dulciuri diverse)
Observații:
– Ambasada României în Maroc/BPCE Tanger în colaborare cu Camera de Comerț Bilaterală Maroc România vor organiza și la această ediție, în cadrul standului României, un birou de sprijin și asistență, punând la dispoziția participanților la manifestare informații economice, de piață, baze de date, informații despre oportunitățile de afaceri, cooperare și investiții în ambele direcții, asigurând traduceri și suportul logistic ;
– Până în acest moment, au confirmat participarea la manifestare, ca expozanți, o serie de societăți românești din diverse domenii de activitate (energii regenerabile – sisteme fotovoltaice, cereale, miere, uleiuri alimentare, produse agro alimentare, transporturi internaționale – logistică etc) ;
Participarea cât mai numeroasă ca expozanți și/sau vizitatori a firmelor, sistemului cameral, asociativ, precum și autorităților din Romania, la această a XV-a ediție a SIAM, va oferi mediului de afaceri din țara noastră posibilitatea de a cunoaște mai bine potențialul agricol al Marocului și programele sectoriale de dezvoltare. Totodată, prezența la Meknès și în diversele regiuni va permite realizarea de contacte directe cu autoritățile și societățile marocane și străine din sector, în vederea identificării de oportunități de afaceri și de noi acțiuni concrete de cooperare în acest domeniu atât în Maroc cât și în regiune, Marocul fiind principala poartă de acces în Africa și Orientul Mijlociu.
Pentru detalii suplimentare asupra evenimentului, recomandăm consultarea site-ului organizatorului și/sau BPCE Tanger:
http://www.salon-agriculture.ma
Biroul de Promovare Comercial – Economică Tanger – Regatul Maroc
- Remus Rădulescu – Ministru consilier economic
Tel: 00212-808680656;
Mobil: 00212-662693309;
WhatsApp: 00212-664815494;
e-mail : remus.radulescu@dce.gov.ro