In vederea acordarii certificatului Excellent SME, companiile candidate trebuie sa verifice la momentul solicitarii urmatoarele criterii de selectie:

• sa fie incadrate in categoria IMM conform prevederilor legale in vigoare (cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro sau active totale de pana la 43 milioane euro);

• sa beneficieze de o evaluare de risc comercial COFACE de minimum 6 (risc acceptabil). Evaluarea de risc comercial COFACE estimeaza riscul de insolventa al firmei investigate pe termen scurt (12 luni), prin utilizarea unei grile de la 0 (Proceduri de insolventa in curs) la 10 (Risc excelent).

Atribuirea certificatului Excellent SME se face de catre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, dupa confirmarea incadrarii companiei in categoria de risc comercial scazut (evaluare de risc minimum 6), realizata de catre COFACE prin intocmirea unui raport de credit actualizat la momentul solicitarii certificatului.

Raportul de credit este intocmit prin investigarea tuturor informatiilor despre firma subiect disponibile in sursele publice, in directoarele comerciale si presa, precum si a celor colectate din bazele de date proprii COFACE si direct de la firma investigata. Pe langa prezentarea detaliata a acestor informatii, in raportul de credit se realizeaza si analiza complexa a situatiei companiei, concretizata in evaluarea comportamentului de plati, a nivelului de risc si a limitei maxime de credit comercial ce poate fi acordata companiei in conditii de siguranta.

In vederea asigurarii credibilitatii si consistentei certificatului Excellent SME, evolutia companiilor certificate este monitorizata permanent de catre COFACE Romania, prin verificarea tuturor elementelor care pot duce la scaderea ratingului de risc comercial sub 6 (proceduri de insolventa, incidente de plati, dosare in instanta, datorii restante etc.).

Valabilitatea certificatului este de 1 an calendaristic de la data emiterii, in conditiile in care criteriile de eligibilitate sunt indeplinite de catre compania certificata pe tot parcursul acestei perioade.

RECLAMĂ