ccib_img_1355994151_pc140027_S1[1]

Succes al misiunii economice organizate de CCIB în Turkmenistan

Recent, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat o misiune economică în Republica Turkmenistan. Din delegaţia condusă de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene, au făcut parte reprezentanţi ai unor firme specializate în proiectarea, fabricarea şi comercializarea de motoare electrice şi grupuri electrogene; producţia de aerostructuri, întreţinere şi reparaţii de aeronave; construcţia şi întreţinerea materialului rulant; dispozitive şi echipamente medicale; construcţii, instalaţii, sisteme de încalzire şi aer condiţionat; echipamente pentru industria energetică; echipamente militare; subansamble mase plastice; produse şi servicii în domeniul petrol şi gaze, dar şi ai unor institute de cercetare-dezvoltare ce activează în domeniul turbomotoarelor de aviaţie, motoarelor industriale şi maşinilor paletate de turaţie înaltă, precum şi în cel al instalaţiilor tehnologice, de mediu şi termice. Din delegaţie a făcut parte, de asemenea, un reprezentant al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Cu această ocazie, preşedintele CCIB a avut întrevederi cu înalţi oficiali turkmeni, precum Rozymurat Seyitkuliyev, vicepremier în cadrul Executivului de la Ashgabat, responsabil cu sectorul transporturilor; Bayram Annameredov, ministrul transportului feroviar; Bashimmyrat Hojamammedov, ministrul economiei şi dezvoltării; Ayna A. Gurbanova, ministrul adjunct al comerţului şi relaţiilor internaţionale; Vepa Hadjiev, ministrul adjunct al afacerilor externe, precum şi întâlniri cu conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a Turkmenistanului şi a Uniunii Industriaşilor şi Antreprenorilor din această ţară.

În cadrul întrevederilor cu oficialii turkmeni, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a subliniat faptul că România poate fi un partener de afaceri important pentru Turkmenistan în domenii precum energie, echipamente electrice, siderurgie, construcţii civile, industriale, rutiere şi feroviare, materiale de construcţii, petrol şi gaze, echipamente medicale, transport feroviar şi aerian, formare profesională. Cu această ocazie, preşedintele Camerei bucureştene a propus înfiinţarea unui Consiliu de Afaceri România-Turkmenistan, care poate contribui semnificativ la intensificarea relaţiilor comerciale dintre cele două ţări.

„Prezenţa delegaţiei noastre la Ashgabat demonstrează interesul crescut al mediului de afaceri românesc pentru iniţierea unor parteneriate de afaceri în Turkmenistan”, a afirmat preşedintele CCIB. Potrivit prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, Camera bucureşteană intenţionează să deschidă la Ashgabat o reprezentanţă, dublată de o expoziţie permanentă cu produse realizate în România. Acest birou de reprezentare va furniza servicii specializate companiilor româneşti ce doresc să pătrundă în Asia Centrală, dar şi consultanţă şi asistenţă pentru firmele din regiune care doresc să iniţieze afaceri cu parteneri din România.

Programul profesional al misiunii a inclus şi un forum economic în cadrul căruia delegaţia română a avut întrevederi cu circa 40 de reprezentanţi ai Guvernului de la Ashgabat şi ai comunităţii de afaceri turkmene. Discuţiile bilaterale s-au dovedit pragmatice şi constructive, conturându-se parteneriate de afaceri în domeniul energetic, al industriei petrolului, gazelor şi resurselor minerale, aeronautic, transportului feroviar, medical şi al construcţiilor.

Cu ocazia deplasării în Turkmenistan, delegaţia română a avut, de asemenea, o întrevedere cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ Turcia-Turkmenistan, la care au participat şi ambasadorii României şi Turciei la Ashgabat şi reprezentanţi ai Biroului Consilierului Economic al Ambasadei Turciei în Turkmenistan. În cadrul acestei întâlniri a fost exprimat interesul oamenilor de afaceri români şi turci de a colabora pe piaţa turkmenă în domeniul construcţiilor civile, industria textilă, sectorul energetic şi petrochimie.

În cadrul întâlnirilor cu oficialii turkmeni cu atribuţii în domeniu au fost abordate, de asemenea, subiecte legate de colaborarea la nivel universitar, fiind analizate modalităţi concrete de intensificare a schimburilor academice, intensificare a colaborării în domeniul cercetării (inclusiv cu utilizarea fondurilor europene pentru realizarea/dotarea laboratoarelor de cercetare la standarde europene), cooperarea în transferul de înalte tehnologii, dezvoltarea colaborării între cadrele didactice universitare din cele două ţări.

Reprezentanţii companiilor româneşti vor reveni la Ashgabat în prima parte a anului viitor în cadrul unei misiuni economice specializate pe domeniul construcţiilor civile şi industria textilă, organizate de CCIB. De asemenea, preşedintele Camerei bucureştene a adresat preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a Turkmenistanului, Mergen Shaliyev, invitaţia de a efectua o vizită în România, în fruntea unei misiuni economice turkmene, in cursul anului 2013.

Biroul de Presă al CCIB