Impozitul minim global (Pillar Two)

image_pdfimage_print

Directiva (UE) 2022/2523 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni în Uniune (Directiva Pillar Two) a fost transpusă în legislația națională prin Legea 431/2023, informează Țuca Zbârcea și Asociații Tax în cel mai recent Buletin fiscal dat publicității.

Conform sursei citate, se prevede instituirea și plata unui impozit suplimentar de către grupurile multinaționale și grupurile naționale de mari dimensiuni cu venituri consolidate de cel puțin 750.000.000 euro înregistrate în cel puțin două dintre cele patru exerciţii financiare imediat anterioare celui de referinţă, și care înregistrează o cotă efectivă de impozitare mai mică de 15%.

Regulile generale care stau la baza Pillar Two sunt:

  • Regula de includere a veniturilor (IIR): În baza acestei reguli, drepturile de colectare a impozitului suplimentar sunt alocate jurisdicției-mamă. Astfel, societatea-mamă a unui grup de întreprinderi este obligată să calculeze și să plătească partea sa alocabilă din impozitul suplimentar pentru entitatea/entitățile care sunt impozitate la un nivel redus.
  • Regula profiturilor subimpozitate (UTPR): În cazul în care IIR nu poate fi aplicat, impozitul suplimentar este colectat de către toate jurisdicțiile care au pus în aplicare regula UTPR prin referire la o cheie de alocare bazată pe substanță.

În plus față de regulile generale de mai sus, Romania a optat și pentru aplicabilitatea unui impozit suplimentar național (QDMTT). Prin aplicarea acestuia, profitul subimpozitat este supus impozitării suplimentare în jurisdicția locală. Așadar, QDMTT permite jurisdicției în care au apărut profiturile subimpozitate să impună entităților respective un impozit suplimentar, pentru a aduce rata efectivă de impozitare la rata minimă de 15%.

De asemenea, se instituie și un regim de protecție tranzitoriu privind Raportarea pentru fiecare țară în parte (CbCR), în cadrul căruia nu se datorează impozit suplimentar. Pentru a se califica pentru regimul de protecție tranzitoriu CbCR, entitățile constitutive trebuie să îndeplinească cel puțin unul dintre următoarele teste:

  • Testul de minimis presupune înregistrarea veniturilor totale mai mici de 10.000.000 euro și a unui profit (pierdere) înainte de impozitare mai mic de 1.000.000 euro pentru un exercițiu financiar.
  • Testul cotei efective de impozitare simplificat presupune înregistrarea unei cote efective de impozitare simplificată egală sau mai mare decât anumite cote tranzitorii.
  • Testul profiturilor de rutină presupune ca profitul înainte de impozitare să fie egal sau mai mic decât valoarea profiturilor excluse care au la bază substanță economică.

Având în vedere faptul că noile reguli se aplică exercițiilor financiare începând cu 31 decembrie 2023, pentru primul an de aplicare, termenele de declarare și plată vor fi în 2026. Prin excepție, regula UTPR se aplică exercițiilor financiare care încep de la data de 31 decembrie 2024.

Articole din aceeași categorie

Articole din aceeași ediție

keyboard_arrow_up