ccib_img_1449054896_dsc_5088_S1[1]

Acord de colaborare intre CCIB si CCI Iskenderun

Colaborarea în vederea dezvoltării şi diversificării schimburilor comerciale bilaterale şi a impulsionării cooperării economice între companiile din cele două ţări, ţinând seama de complementarităţile economiilor României şi Republicii Turcia şi valorificând oportunităţilor de afaceri oferite de cele două pieţe constituie principalul obiectiv al acordului de cooperare semnat de Camera de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prin dr. Aurel Vainer, vicepreşedinte, şi Camera de Comerţ si Industrie Iskenderun (CCI Iskenderun), prin Levent Hakki Yilmaz, preşedinte.

Semnarea documentului a avut loc în cadrul seminarului de afaceri prilejuit de vizita în ţara noastră a unei misiuni economice organizate de CCI Iskenderun, momentul festiv fiind onorat de prezenţa E.S. Osman Koray Ertaş, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Turcia în România, a preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a consilierului economic al Ambasadei Turciei la Bucureşti, Mükerrem Aksoy, şi a preşedintelui Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), Murat Demiray. Cu acelaşi prilej a a vut loc şi semnarea acordului de colaborare între CCIR şi TIAD.

Din delegaţia turcă au făcut parte 40 de oameni de afaceri ce activează în construcţii, comerţ, industria alimentară, transport, servicii, zootehnie, industria uşoară, industria mobilei, turism etc.

Datorită semnării acordului de cooperare între CCIB şi CCI Iskenderun, companiile româneşti vor beneficia de asistenţă şi consultanţă specializată pentru identificarea de potenţiali parteneri în regiunea Iskenderun din Turcia. De asemenea, comunitatea de afaceri bucureşteană va fi informată, prin intermediul CCIB, asupra oportunităţilor oferite de zona acoperită de CCI Iskenderun în domeniul importului, exportului şi cooperarii în diverse sectoare. Valorificarea potenţialului economic al celor două ţări, dar şi a oportunităţilor oferite de poziţia geostrategică a acestora se va putea realiza şi prin intermediul unor forumuri de afaceri organizate în regim de reciprocitate în România şi Turcia, evenimente ce vor oferi celor două comunităţi de afaceri posibilitatea de a relaţiona, a identifica şi a dezvolta proiecte comune, dar şi prin participarea la târguri şi expoziţii specializate.

Turcia este un partener economic important al României, în anul 2014, valoarea schimburilor comerciale bilaterale fiind de 4,3 miliarde euro, din care exporturile româneşti s-au ridicat la 2,3 miliarde euro. La 30 septembrie 2015, potrivit ONRC, Turcia ocupa locul 14 în clasamentul investitorilor străini în România, cu 14.277 societăţi cu capital turcesc şi o valoare totală a capitalului social subscris de 534 milioane euro.

Biroul de Presă al CCIB