ccib_img_1458565910_dsc_0069_S4 (1)

Acord de colaborare intre CCIB si CCI Sfax

„Prioritatea Camerei bucureştene pentru perioada 2016-2020 o constituie abordarea pieţelor din afara Uniunii Europene, în special a regiunii magrebiene, a Orientului Mijlociu şi Asiei Centrale. Sunt convins că semnarea acestui acord va contribui la dezvoltarea schimburilor economice, comerciale şi academice cu Republica Tunisiană şi la valorificarea oportunităţilor de afaceri oferite de cele două pieţe, insuficient fructificate până în prezent”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), cu ocazia încheierii acordului de cooperare între Camera bucureşteană şi Camera de Comerţ şi Industrie Sfax (CCI Sfax).

Semnarea documentului a avut loc la Bucureşti, la 17 martie a.c., în prezenţa Excelenţei Sale Doamna Boutheina Labidi, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Tunisiene în România şi a Doamnei Hasna Tizaoui, prim-secretar în cadrul Ambasadei, pentru probleme comerciale şi economice, şi a facut parte din programul profesional al misiunii de afaceri organizate de CCI Sfax în ţara noastră în perioada 17-19 martie 2016, în marja evenimentelor organizate în ţara noastră cu prilejul celei de a 60-a aniversări a independenţei Republicii Tunisia şi a 53 ani de relaţii diplomatice româno-tunisiene.

Datorită acordului semnat de preşedintele Camerei bucureştene, Sorin Dimitriu, şi de preşedintele CCI Sfax, Ridha Fourati, comunitatea de afaceri bucureşteană va fi informată, prin intermediul CCIB, asupra oportunităţilor oferite de piaţa tunisiană în domeniul importului, exportului şi cooperării în diverse sectoare. În plus, preşedintele CCI Sfax şi-a exprimat deschiderea şi sprijinul în ceea ce priveşte deschiderea unei reprezentanţe a CCIB la Sfax, dublate de o expoziţie permanentă cu produse româneşti, după un model ce şi-a dovedit viabilitatea pe alte pieţe.

Subliniind excelentele relaţii de cooperare dezvoltate de Ambasada Republicii Tunisiene în România cu CCIB, precum şi sprijinul acordat de Camera bucureşteană colaborării comercial economice cu ţara sa, ES Boutheina Labidi a adaugat „Rolul Ambasadei şi al Camerelor este de a găsi, împreună, modalităţi de colaborare pentru a impulsiona dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale”.

Ceremonia de semnare s-a desfăşurat în marja forumului de afaceri româno-tunisian, în cadrul căruia membrii delegaţiei tunisiene şi-au prezentat obiectul de activitate şi interesele privind cooperarea bilaterală şi au intrat în dialog cu oamenii de afaceri români interesaţi de această piaţă.

Pentru o mai bună cunoaştere a celor două comunităţi de afaceri, forumul de la Bucureşti va fi urmat de o misiune economică organizată de CCIB la Sfax.

În după-amiaza zilei, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a participat la inaugurarea expoziţiei de produse tradiţionale tunisiene organizată de Ambasadă şi de CCI Sfax, la centrul comercial Auchan Titan.

Din punct de vedere al schimburilor comerciale bilaterale, în 2015, Tunisia a fost a patra piaţă de desfacere a produselor româneşti de pe continentul african, după Algeria, Maroc şi Africa de Sud. Valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări rămâne în continuare modestă, 234,1 milioane USD, din care exportul românesc s-a cifrat la 162,5 milioane USD, iar importul la 71,6 milioane USD.

Biroul de Presă al CCIB

Articolul anterior
Analiza de risc la securitate fizică – necesitate şi obligaţie legală a societăţilor comerciale
Articolul următor
Evaluator în sistemul formării profesionale continue