Africa de Sud – licitație pentru achiziționarea de energie produsă din surse regenerabile

Africa de Sud se mândrește cu unul dintre cele mai avansate programe de energie regenerabilă de pe continent (the Renewable Energy Independent Power Producer Procurement Program – REIPPP), care catalizează în mod eficient participarea sectorului privat în procesul de obținere a energiei din surse regenerabile.

În efortul de a îndeplini obiectivele privind dezvoltarea durabilă, Africa de Sud s-a angajat să reducă dependența de sursele de energie obținute pe bază de cărbune și să utilizeze surse regenerabile. Guvernul Africii de Sud a declarat că până în anul 2030 se vor produce 17.800 MW utilizând surse regenerabile.

În ultimii ani, sectorul energiei regenerabile sud-africane a cunoscut o creștere explozivă, fiind realizate investiții de peste 200 miliarde USD, însă țara este încă puternic dependentă de energia obținută pe bază de cărbune, fiind necesare investiții estimate la peste 11 miliarde de USD pentru producerea energie exclusiv din surse regenerabile și pentru redresarea financiară a utilității publice Eskom.

Programul REIPPP cuprinde șapte ferestre de licitație și vizează introducerea în rețeaua națională a energiei obținută din surse regenerabile. Până în prezent au fost finalizate patru ferestre de licitație, iar programul a facilitat dezvoltarea unui număr de 79 proiecte și furnizarea a 5.243 MW.

În luna aprilie 2021, Departamentul pentru Resurse Minerale și Energie din Africa de Sud a lansat cea de-a cincea fereastră de licitație pentru achiziționarea de energie produsă din surse regenerabile.

Totodată, în data de 26 mai 2021,  a fost organizată „BID WINDOW 5 BIDDERS’ CONFERENCE”, în cadrul căreia au fost prezentate o serie de informații referitoare la criteriile de calificare      ( juridice, tehnice și financiare).