Foto_1

Interes pentru promovarea cooperării economice româno-braziliene

București, 7 aprilie 2022

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

09

 

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut loc o întrevedere a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu Mayra T. Y. Saito, prim secretar în cadrul Ambasadei Braziliei la București. Principalul obiectiv al întâlnirii a vizat identificarea unor modalități concrete de colaborare, cu scopul de a promova potențialul celor două economii și a impulsiona cooperarea bilaterală.

În deschiderea întâlnirii, Iuliu Stocklosa a vorbit despre strategia Camerei bucureștene în domeniul relațiilor externe, subliniind importanţa acordată dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din afara spaţiului comunitar. Președintele CCIB a invitat-o pe Mayra T. Y. Saito să ia în calcul organizarea în Centrul nostru de Conferințe a unor evenimente de promovare, chiar și în format hibrid, punctând experiența pe care echipa noastră o are în acest domeniu.

De asemenea, în opinia președintelui CCIB, organizarea “Zilei Oportunităţilor de Afaceri” dedicată Braziliei şi a unei miniexpoziţii sunt evenimente care pot contribuit la o mai bună cunoaştere de către firmele româneşti a potenţialului economiei ţării sud-americane. În opinia preşedintelui CCIB, manifestările dedicate promovării cooperării bilaterale ar trebui intensificate în perioada următoare pentru a fructifica oportunităţile pe care le oferă atât economia românească, cât şi cea braziliană, inclusiv în contextul conflictului din Ucraina și a sancțiunilor aplicate Federației Ruse și Republicii Belarus, ceea ce presupune identificarea de piețe și surse alternative de desfacere și aprovizionare.

Prim-secretarul Ambasadei Braziliei a apreciat propunerile președintelui CCIB și a punctat că este nevoie de un schimb mai intens de informații privind cele două piețe, dar și oportunitățile regionale, în contextul în care în România există o preocupare susținută privind identificarea unor alternative pe lanțurile de aprovizionare și de distribuție, perturbate de conflictul din Ucraina.

În ceea ce privește domeniile de cooperare, cele două părți au apreciat că agricultura, prelucrarea produselor agro-alimentare, industria îngrășămintelor chimice, industria metalurgică și a materialelor de construcții oferă oportunități semnificative.

Informații de background

 După volumul schimburilor comerciale bilaterale, Brazilia este principalul partener comercial al României din America de Sud. În anul 2021 totalul schimburilor de mărfuri bilaterale a fost de 587,4 mil. USD (în creștere cu 31,1% față de 2020) din care exportul 178,7 mil.USD (+17,2%), iar importul 408,7 mil.USD (+ 38,2%).

 

Biroul de Presă al CCIB