DSC_0032

Copreşedinţii Comitetului mixt (interguvernamental) româno-egiptean pentru cooperare economică au deschis Forumul de Afaceri de la CCIB  

La 28 iulie 2017, la sediul istoric al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, Doamna Prof. Univ. dr. Sahar Nasr, ministrul egiptean al investiţiilor străine şi cooperării internaţionale şi dl. Ilan Laufer, ministru pentru mediul de afaceri, comerţ și antreprenoriat, copreşedinţi  ai Comitetului mixt (interguvernamental) româno-egiptean pentru cooperare economică (Comisia Mixtă) au deschis Forumul de Afaceri România – Egipt, desfăşurat în prezenţa a peste 100 reprezentanţi ai mediului de afaceri  şi instituţiilor guvernamentale din cele două ţări. Cei doi demnitari au scos în evidenţă oportunităţile de afaceri oferite de economiile celor două ţări, regăsite în documentele convenite şi semnate la finalul lucrărilor celei de a II-a sesiuni a Comisiei Mixte.

„Acest eveniment va fi urmat, până la finele acestui an, de o misiune economică în Egipt, organizată de Camera bucureşteană. Aceasta este una dintre concluziile celei de a cincea reuniuni a Consiliului de Afaceri Româno-Egiptean, în cadrul căreia, alături de preşedintele părţii egiptene a Consiliului, Hasan El Shafei, şi de ceilalţi membri am stabilit liniile directoare ale activităţii noastre în perioada următoare, sectoarele prioritare de cooperare (agricultură, turism, industrie, îndeosebi cea petrochimică, dar şi cercetare-dezvoltare-inovare), precum şi calendarul evenimentelor care vor susţine dezvoltarea acestora. Ne gândim ca această misiune economică să fie realizată în luna noiembrie a.c. cu ocazia vizitei oficiale în Egipt anunţată de ministrul Ilan Laufer”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB, co-președinte al părții române în Consiliul de Afaceri, moderatorul Forumului de afaceri România – Egipt.

La eveniment au participat: dl. Claudiu-Sorin Rusu-Mareş, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi oficiali de rang înalt din delegaţia egipteană. Forumul, axat pe prezentări ale oportunităţilor de afaceri, în mod special a domeniilor în care se pot face investiţii în cele două ţări, precum şi pe întâlniri bilateral (B2B), a fost organizat de Camera bucureşteană împreună cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Egipt (EBA) şi se înscrie în aria preocupărilor constante ale CCIB de a dezvolta relaţiile economice cu ţări din afara Uniunii Europene, cu un potenţial semnificativ de absorbţie al mărfurilor româneşti, dar şi cu un important portofoliu de proiecte de dezvoltare.

Din delegaţia egipteană, condusă de ing. Hassan El Shafei, co-preşedinte al Consiliului de Afaceri Egipt-România, au făcut parte reprezentanţi ai unor companii ce activează în: industria alimentară, construcţii, infrastructură, industria petrochimică, dar şi reprezentanţi ai presei şi ai unor organizaţii neguvernamentale.

În cadrul sesiunii oficiale a Forumului au fost subliniate: interesul celor două părţi pentru dezvoltarea colaborării bilaterale, complementaritatea celor două economii, potenţialul real pe care îl au acestea, avantajele generate de poziţiile geo-strategice ale celor două ţări, precum şi necesitatea concentrării pe elemente concrete, care să conducă la proiecte ce pot fi implementate cu succes de firme româneşti şi egiptene, inclusiv pe terţe pieţe.

După un an de vârf  2014, cand valoare schimburilor comerciale româno-egiptene  a atins aproape 900 mil USD, cu recorduri atât la exportul românesc (792 mil USD), cât şi la exportul egiptean (103 mil.USD), în anul 2016 livrările de mărfuri au scăzut la sub 700 mil USD,  tendinţa de reducere menţinându-se şi in primele 5 luni din acest an.

Atât oficialii cât şi reprezentanţii mediilor de afaceri din cele două ţări au fost de acord că Reuniunea Comisiei Mixte,  cea de a cincea sesiunea Consiliului de Afaceri Româno-Egiptean, precum şi Forumul de Afaceri au oferit semnalul revigorării cooperării economice româno – egiptene.

Biroul de Presă al CCIB