Rezultatele Studiului Economic Eurochambres 2024

Stimată Doamnă/ Stimate Domn

Președinte/Director General/Director/Administrator

 

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București are plăcerea de a vă informa cu privire la rezultatele celei de-a 31-a ediții a Studiului Economic EUROCHAMBRES (EES 2024).

 

Raportul din acest an se bazează pe răspunsurile a peste 43.000 de companii din 27 de state, inclusiv din România și reflectă provocările și așteptările mediului de afaceri pentru anul următor.

Rezultatele studiului surprind preocupările comunității de afaceri, ca urmare a provocărilor din ultimii trei ani, precum și evoluția vânzărilor pe piața internă, exporturile, locurile de muncă, încrederea în afaceri, impactul reglementărilor și investițiile care vor fi realizate în 2024.

Potrivit răspunsurilor colectate de camerele de comerț și industrie naționale din cele 27 de țări, întreprinderile europene sunt mai puțin pesimiste pentru anul viitor în ceea ce privește vânzările interne, exporturile, ocuparea forței de muncă și investițiile, comparativ cu 12 luni în urmă. Cu toate acestea, rezultatele sugerează faptul că prețurile ridicate și rata de consum scăzută au impact puternic asupra vânzărilor interne. În același timp, se anticipează faptul că ratele ridicate ale dobânzilor vor exercita presiune asupra investițiilor private.

Antreprenorii identifică aprovizionarea cu energie și materii prime ca fiind cea mai alarmantă provocare pentru anul 2024. Pentru următorul an, costurile în creștere ale forței de muncă și lipsa forței de muncă calificate vor continua să reprezinte obstacole semnificative pentru întreprinderi.

La nivelul României, indicatorii care reflectă poziția companiilor naționale sunt mixte. Cu toate acestea, merită remarcat nivelul pozitiv de încredere în afaceri pentru anul viitor. Față de ediția anterioară a studiului, sunt așteptate creșteri ale exporturilor, o ușoară scădere a vânzărilor naționale și a investițiilor, iar nivelul de încredere în dezvoltarea afacerilor este favorabil. Principala provocare invocată de companiile românești, legată de activitatea curentă, ar fi costul forței de muncă.

 

Anexat puteți regăsi Raportul Studiului Economic EUROCHAMBRES (EES 2024).

 

Mulțumind celor care au răspuns la chestionarele ce au stat la baza întocmirii studiului, recomandăm tuturor companiilor să participe activ la viitoarele inițiative ale Eurochambres.

Articolul anterior
Africa de Sud – Echipamente si uniforme salvatori
Articolul următor
Amman – oportunitate de export produse alimentare si bauturi non-alcoolice