forum afaceri Romania Egipt

Forum de afaceri româno-egiptean, la sediul CCIB

„În perioada următoare ne vom concentra eforturile pentru a pune în valoare domeniile în care oamenii de afaceri din România și Egipt pot dezvolta proiecte pe termen lung, proiecte care să imprime consistență schimburilor comerciale bilaterale, astfel încât să atingem o valoare a schimburilor bilaterale anuale de 1 mld.dolari. Turismul, sectorul industrial, agricultura și cercetarea sunt domenii care oferă, în ambele țări, oportunități semnificative”, a afirmat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), în deschiderea Forumului de afaceri româno-egiptean, care a urmat celei de a șaptea sesiuni a Consiliului de Afaceri Egipt-România (CAFR).

Evenimentul, axat pe întâlniri bilaterale, a fost organizat de CCIB împreună cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Egipt (EBA) cu prilejul vizitei în România a unei misiuni economice egiptene şi se înscrie în aria preocupărilor constante ale Camerei bucureștene de a dezvolta relaţiile economice cu ţări din afara Uniunii Europene, cu un potenţial semnificativ de cooperare.

Din delegaţia egipteană, condusă de dr. ing. Ahmed Fouad El Sokkary, co-preşedinte al Consiliului de Afaceri Egipt-România și membru în consiliul EBA, au făcut parte reprezentanţi ai unor companii ce activează în: turism, inginerie, construcții, industria alimentară, material rulant pentru căi ferate, precum şi un oficial din cadrul Zonei Economice Canalul Suez.

În cadrul sesiunii oficiale a Forumului, onorată şi de prezenţa E.S. Ayman Aly Osman Hassan, ministru plenipotenţiar pentru afaceri comerciale și economice în cadrul Ambasadei  Republicii Arabe Egipt la Bucureşti, principalele subiecte abordate au vizat: situaţia actuală şi tendinţele în comerţul exterior cu R. A. Egipt; potenţialul de cooperare; oportunități de afaceri și investiționale; posibilitățile de a sprijini internaționalizarea afacerilor firmelor românești și egiptene, preocupările Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat pentru asigurarea unui mediu de afaceri și investițional favorabil promovării cooperării economice și schimburilor comerciale internaționale, cu referiri speciale la relațiile economice cu Republica Arabă Egipt; soluții de finanțare a proiectelor de cooperare.

Dr. ing. Ahmed Fouad El Sokkary a vorbit despre colaborarea bună și îndelungată a celor două comunități de afaceri, ca premisă pentru dezvoltarea unor proiecte noi, ținând seama de avantajele comparative oferite de România și Egipt.

Interesul pentru dezvoltarea relațiilor de colaborare în domeniul economic și comercial a fost subliniat și de E.S. Ayman Aly Osman Hassan. Ministrul plenipotenţiar pentru afaceri comerciale și economice a vorbit despre proiectele de cooperare egipteano-române aflate în derulare în Egipt și a îndemnat, totodată, oamenii de afaceri egipteni să aleagă România pentru    a-și dezvolta afacerile.

În a doua parte a evenimentului, oaspeţii şi-au prezentat activitatea şi au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB în cadrul sesiunii B2B.

Informații de background

Schimburile comerciale româno-egiptene au avut o ecoluție ascendentă până în 2014, după care au scăzut, în următorii 3 ani. Astfel, în 2017, valoarea totală a schimburilor reciproce s-a redus cu 6,9% față de anul anterior (exportul s-a diminuat cu 13,1%, în timp ce importul s-a majorat cu 29,3%). În primele 7 luni ale anului 2018, datele statistice indică o o valoare a schimburilor comerciale  de  548,5 mil. dolari (în creştere cu 79,1% faţă de primele 7 luni ale anului precedent), din care exportul s-a cifrat la 477,3 mil. dolari (dublu faţă de perioada similară a anului 2017), iar importul la 71,2 mil. dolari (+5,3%).

Biroul de Presă al CCIB

Articolul anterior
Expoziţia „Drumul Mătăsii”, Doha, 3-5 noiembrie 2018
Articolul următor
Oportunitate de participare la cea de-a 27-a ediție a târgului internațional “World of Beauty&Spa Prague 2019”, Republica Cehă