IMG_1316

Forum de afaceri româno – indian, la Palatul CCIB

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu E.S. Thanglura Darlong, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Indiei, cu reședința în România, acreditat în țara noastră, în Republica Moldova și Albania. La întrevedere au participat, de asemenea, Chitra Suresh, secretar I în cadrul Ambasadei, cu atribuții în domeniul colaborării economice și schimburilor comerciale, precum și reprezentanți ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Principalul obiectiv al întâlnirii a vizat pregătirea programului misiunii economice indiene ce se va deplasa în România în perioada 18-20 septembrie, cu prilejul vizitei oficiale a vicepreședintelui Indiei, E.S.Venkaiah Naidu.

Componenta comercial – economică a vizitei include și un Forum de afaceri româno-indian, a cărui sesiune oficială, ce va avea loc la data de 19 septembrie, va fi precedată, la sediul Camerei bucureștene, de un program consistent de întâlniri business to business între membrii delegației indiene și reprezentanți ai companiilor românești. De asemenea, cu prilejul vizitei delegației indiene, va avea loc semnarea acordului de colaborare între Camera bucureșteană și Confederația Indiană a Industriilor (CII).

Potrivit înalților diplomați indieni, din delegație vor face parte  oameni de afaceri ce activează în: agricultură și prelucrarea produselor alimentare, industria farmaceutică, tehnologia informației și comunicații, industria auto, turism și ayurveda (medicină tradițională indiană).

Vizita vicepreședintelui Indiei, E.S. Venkaiah Naidu, face parte din programul ce marcheaza aniversarea a 70 de ani de relații diplomatice între India și România, iar componenta economică a vizitei are menirea de a încuraja proiectele de investiții, comerțul și contactele bilaterale între cele două comunități de afaceri. Forumul oferă participanților oportunitatea de a întâlni potențiali parteneri de afaceri, de a construi noi relații de afaceri și de a dezvolta parteneriatele existente.

În anul 2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 642 mil. USD (+26,9% faţă de anului anterior), din care exportul a fost de 306 mil. USD (+30,1%, comparativ cu anul 2016 și cea mai înaltă valoare din ultimii 9 ani) iar importul de 336 mil. USD (+24,2%, comparativ cu 2016). Tendința de creștere a schimburilor comerciale româno-indiene a continuat și în prima jumătate a anului curent, când volumul total s-a majorat, comparativ cu aceeași perioada din 2017, cu 48,2%, din care: exportul cu 32,7%, iar importul cu 59,2%. India este în prezent al doilea partener al ţării noastre din Asia (după R. P. Chineză, depășind Japonia și Republica Coreea).