„Promovarea intensivă a colaborării comercial economice dintre țările noastre poate contribui atât la creșterea schimburilor comerciale și cooperării economice bilaterale, cât și la cooperarea pe terțe piețe, în special pe cele din America Latină, zonă prioritară în strategia de relații internaționale a Camerei bucureștene”, a afirmat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București(CCIB), în deschiderea ”Întâlnirii de afaceri România-Portugalia”, care s-a desfășurat în Palatul CCIB cu prilejul vizitei în România a unei misiuni economice din Portugalia.
Evenimentul, organizat de CCIB în parteneriat cu Camera de Comerț bilaterală Româno-Portugheză și cu sprijinul Ambasadei României la Lisabona,a fost onorat de prezența doamnei Gabriela Mihaela Voicilă, Secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, coordonator al sectorului de comerț exterior, co-președinte al Consiliului de Export al României și se înscrie în aria preocupărilor constante ale Camerei bucureștene de a oferi membrilor săi și în general firmelor din capitala țării oportunități de internaționalizare a afacerilor.
Din delegaţia lusitană, condusă de domnul Paolo VAZ, Consul Onorific al României la Porto și Președinte al Asociației producătorilor de textile din Portugalia (ATP), au făcut parte reprezentanți ai unor asociații pentru promovarea relațiilor economice internaționale, a exportului de produse și confecții textile, a unor firme din domeniul textil, precum și din construcția de mașini. La eveniment a fost prezent domnul Rui Gonçalves de Monteiro, adjunctul șefului misiunii diplomatice portugheze în România.
Exprimându-și satisfacția de a putea revedea câțiva dintre reprezentanții mediului de afaceri portughez întâlniți cu prilejul vizitei oficiale din acest an în Portugalia, doamna Gabriela Mihaela Voicilă a prezentat stadiul și perspectivele colaborării comercial economice româno-portugheze în contextul bunei evoluții a economiei țării noastre, precum și al programului guvernamental de suținere a mediului de afaceri autohton în promovarea produselor și serviciilor pe piețe externe.
Domnul Paolo Vaz, a prezentat industria textilă portugheză, sector important în economia acestei țări, care asigură 9% din producția industriei manufacturiere și 10% din exportul total al Portugaliei. A făcut precizări atât cu privire la posibilitățile de colaborare cu sectorul similar din România, reprezentat la eveniment de dl. Mihai Păsculescu, președintele FEPAIUS, precum și la dorința de a promova cooperarea economică și în alte domenii în calitatea sa de Consul onorific al României la Porto, în care a fost investit în prima parte a acestui an.
În a doua parte a evenimentului, oaspeţii şi-au prezentat activitatea şi propunerile de colaborare, intrând în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB în cadrul sesiunii B2B.
Informații de background
Schimburile comerciale româno-portugheze au avut o evoluție ascendentă, anul 2017 înregistrând cel mai înalt nivel din istoria acestora (679 milioane euro) din care exportul 301 milioane euro (în creștere cu 35% față de anul anterior).
Trendul de creștere s-a menținut și în primele 7 luni din acest an, volumul total al schimburilor comerciale dintre România și Portugalia înregistrând 402,1 milioane euro (în creștere cu 17,6% față de perioada similară din 2017), din care exportul 165,9 milioane de euro (în creștere cu 13%), iar importul 236,2 milioane de euro (în creștere cu 21,2%).
La 30 septembrie a.c., în România erau înregistrate 613 firme cu capital portughez, valoarea capitalului social subscris fiind de 262,8 mil. euro, plasând Portugalia pelocul 23 în Topul statelor investitoare în țaranoastră.
Biroul de Presă al CCIB