Flag_of_Kyrgyzstan.svg

Cetățenii români vor putea călători în Republica Kârgâză (Kârgâzstan) fără viză cu drept de ședere până la 60 zile în această țară

Conform anunțului Administrației prezidențiale din Republica Kârgâză, președintele acestei țări, domnul Sadyr Japarov, a semnat Legea cu privire la modificările aduse Legii Republicii Kârgâze privind ”introducerea regimului fără vize, cu termen de până la 60 zile, pentru cetățenii unor state”. Prin noua Lege, lista statelor ai căror cetățeni pot intra pe teritoriul acestei țări pentru o perioadă de până la 60 de zile, se majorează de la 51 la 60, respectiv cu 9 țări și anume: Albania, Bulgaria, Vietnam, Israel, Cipru. Macedonia de Nord, România, Thailanda și Mexic.

Conform normelor din această țară, Legea va intra in vigoare după 15 zile de la data publicării oficiale, reprezintă o decizie unilaterală a Republicii Kârgâze (fără reciprocitate), fiind motivată ca făcând parte din programul de activizare a relațiilor bilaterale cu unele state, precum și cu stimularea dezvoltării turismului.

Urmare modificării legii inițiale, toți cetățenii statelor membre ale UE vor beneficia de regimul de intrare și staționare pe teritoriul Republicii Kârgâze fără viză în cadrul unui termen de 60 zile.

De menționat rolul Consulatului Onorific al Republicii Kârgâze din România care a sesizat încă din faza pregătirii începerii activității faptul că cetățenii României puteau călătorii în această țară din Asia Centrală numai pe bază de viză în timp ce majoritatea celor din statele membre UE aveau regim fără vize.