IMG_0272-resize

Kairat Karabayev, noul ministru – consilier la Ambasada Republicii Kazahstan în România, primit de președintele CCIB

 

 

București, 19 octombrie 2020

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Kairat Karabayev, noul ministru – consilier

la Ambasada Republicii Kazahstan în România, primit de președintele CCIB

 

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), dr. ing. Costică T. Mustață, s-a întâlnit cu Kairat Karabayev, noul ministru – consilier cu sarcini în domeniul relațiilor economice la Ambasada Republicii Kazahstan în România. La întâlnire au fost prezenți: dl. Azamat Kagenov – Consul al Ambasadei, precum și ing. Iuliu Stocklosa, vicepreședinte, și prof. dr. ing. Ion Hohan, președintele Secțiunii Servicii, vicepreședinte al CCIB.

Urându-i bun venit în România și la CCIB, mult succes și asigurându-l de întregul sprijin în activitatea recent începută, dr. ing. Costică T. Mustață a subliniat relațiile tradiționale între CCIB și Ambasada Republicii Kazahstan în țara noastră, precum și importanța colaborării între cele două țări, mai ales prin prisma participării ca acționar principal a KazMunaiGaz, companie de stat din Kazahstan. la rafinăriile Midia și Vegas. „Faptul că în primele 7 luni ale anului curent, Kazahstanul se află pe locul 5 în topul statelor din afara UE furnizoare de mărfuri în România se datorează exclusiv importurilor mari de țiței din această țară în vederea prelucrării în rafinăriile cu acționariat kazah, plasând-o pe locul 4 în topul țărilor extra UE, cu care țara noastră înregistrează deficite ale balanței comerciale. Se impune ca partea kazahă să stimuleze importurile din România pentru a asigura o tendință de echilibrare a schimburilor comerciale bilaterale”, a precizat președintele CCIB. La rândul său, vicepreședintele Iuliu Stocklosa a reamintit ca prin acordurile de colaborare semnate în 2018 de CCIB cu Uniunile întreprinzătorilor (ATAMEKEN) din Nur-Sultan (capitala țării, care atunci se numea Astana), precum și din Almaty, s-a asigurat cadrul de promovare a schimburilor comerciale și cooperării economice dintre firmele și companiile din cele două țări.

Mulțumind pentru primire, dl. Kairat Karabayev, a propus organizarea în cursul lunii noiembrie a.c. de către CCIB cu sprijinul Ambasadei Kazahstanului a unui eveniment de promovare a relațiilor economice bilaterale în regim virtual (online) cu participarea firmelor membre ale Camerei bucureștene și instituției similare din Nur-Sultan. Totodată, diplomatul kazah a propus ca președintele CCIB să conducă o misiune economică care să efectueze o vizită de lucru în Kazahstan în luna martie 2021.

Președintele Mustață a confirmat, în principiu, interesul CCIB de a se implica în organizarea celor două evenimente, urmând ca detaliile să fie stabilite în perioada următoare

Informații de background

În primele 7 luni din 2020 (date disponibile), volumul schimburilor comerciale bilaterale, comparativ cu perioada similară din 2019 s-a redus cu 34,2%, înregistrând 729 milioane USD, exclusiv pe seama reducerii importului cu 35,9% (688 milioane USD), în timp ce exportul, chiar în condițiile pandemiei de Covid 19 a înregistrat o majorare cu 18%, atingând 41 milioane USD. Kazahstanul se află pe locul 39 între piețele necomunitare de destinație a exporturilor românești, pe locul 5 în topul statelor din afara UE furnizoare de mărfuri în România și pe locul 4 în topul țărilor extra UE, cu care țara noastră înregistrează deficit al balanței comerciale (-647 milioane USD).

Biroul de Presă al CCIB