discutii amb Cehiei

Misiune economică organizată de CCIB în Cehia

Dl. George Vodislav, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu dl. Pavel Nemec, membru al Colegiului Camerei de Comerţ Regionale Boemia Centrală (CBCC). La întâlnire a participat, de asemenea, E. S. Milan Peprnik, ministru consilier economic la Ambasada Republicii Cehe în România. Principalul obiectiv al întrevederii l-a constituit identificarea unor modalităţi concrete de colaborare, în beneficiul membrilor celor două camere de comerţ.

În deschiderea întâlnirii, dl. George Vodislav a făcut o prezentare succintă a Camerei bucureştene şi a vorbit despre strategia sa de relaţii externe, potrivit căreia dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu ţările din spaţiul central-european reprezintă una dintre direcţiile prioritare. În acest context, a punctat importanţa cooperării româno-cehe, privită atât prin prisma volumului schimburilor bilaterale, cât şi prin cea a investiţiilor cehe în România.

Directorul general al CCIB a subliniat colaborarea deosebită a Camerei bucureştene atât cu corpul diplomatic ceh acreditat în România, cât şi cu diplomaţii români care activează la Praga. Totodată, dl. George Vodislav a exprimat interesul pentru dezvoltarea colaborării la nivel cameral, ca formă eficientă şi verificată de a promova oportunităţi de afaceri şi investiţionale şi de a aduce la aceeaşi masă oameni de afaceri din cele două ţări.

Această idee a fost foarte bine primită de dl. Pavel Nemec, care a apreciat că semnarea unui acord de colaborare între CBCC şi CCIB ar fi benefică pentru o mai bună cunoaştere a celor două comunităţi de afaceri. Despre importanţa creşterii gradului de interacţiune al oamenilor de afaceri din România şi Cehia a vorbit, la rândul său, şi E. S. Milan Peprnik, care a punctat totodată nevoia de informaţii verificate privind cele două medii de afaceri, obiective ce pot fi atinse prin organizarea în comun de evenimente de către CCIB şi CBCC, cu suportul corpului diplomatic.

În acest context, s-a apreciat că organizarea de către Camera bucureşteană a unei misiuni economice în Cehia, în prima parte a anului 2019 ar putea fi un prim pas. E. S. Milan Peprnik a sugerat invitarea de către CCIB şi a unor reprezentanţi ai administraţiei publice, apreciind că, de exemplu, în domeniul smart city există oportunităţi consistente de colaborare. Totodată diplomatul ceh a subliniat importanţa cunoaşterii domeniilor de interes, astfel încât să poată fi identificaţi parteneri potenţiali.

Potrivit statisticii române, valoarea totală a schimburilor comerciale româno-cehe s-a cifrat, la 30 iunie 2018, la 2,2 miliarde euro, cu 12,9% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, plasând această ţară pe locul 10 în topul partenerilor comerciali ai României. Faţă de 30 iunie 2017, livrările românesti către piaţa Cehiei au crescut cu 17%, depăşind 1 miliard euro (locul 10 în topul statelor de destinaţie a produselor livrate din ţara noastră), în timp ce achiziţiile României din Republica Cehă au crescut cu 9,6%, comparativ cu 30 iunie 2017 (locul 11 în topul statelor furnizoare de produse către România). După volumul capitalului subscris, Cehia ocupă locul 10 între țările investitoare în România.

Biroul de Presă al CCIB