DSC_0016

Republica Moldova, partener al CCIB în dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual

„În această perioadă trebuie sa facem față unor provocări serioase, generate de fenomenul globalizării, de acutizarea concurenței și de limitarea resurselor. În acest context, capacitatea de a fi competitivi pe o piață în continuă schimbare este vitală. Fără îndoială, tehnologia este importantă, dar în egală măsură este importantă resursa umană. Așadar, este esențial să reușim să punem omul potrivit la locul potrivit, mai ales că nu mai putem nega efectele crizei de forță de muncă cu care ne confruntăm de ani buni. În acest context, îmi face plăcere să subliniez că, încă din 2008, Camera bucureșteană, în calitate de membru al Consiliului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social s-a implicat constant în promovarea învațământului profesional în sistem dual, ca o soluție viabilă la această problemă”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în deschiderea vizitei de studiu efectuate la sediul Camerei bucureștene de o delegație de profesori din Republica Moldova.

La rândul său, prof. Felicia Săndulescu, reprezentanta Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, a subliniat că în prezent, la nivel educațional, ne aflăm într-un proces de schimbare a mentalității și de adaptare la necesitățile pieței muncii.

La eveniment a participat, de asemenea, prof. dr Ion Hohan, președintele Secțiunii Servicii a CCIB, vicepreședinte al Camerei bucureștene, care a făcut o scurtă prezentare a sistemului educațional românesc, subliniind preocuparea  CCIB de a veni în sprijinul comunității de afaceri atât prin sprijinirea învățământului profesional în sistem dual, cât și cu programe de formare dedicate perfecționării continue a adulților.

În a doua parte a evenimentului, Silviu Gîncu, reprezentantul Ministerului Educației din Republica Moldova și conducătorul delegației, a vorbit gazdelor despre sistemul educațional din țara sa, subliniind unele similitudini cu cel românesc și punctând elemente care ar putea fi preluate de către ministerul de resort de peste Prut.

Întâlnirea a fost un excelent prilej pentru membrii delegației de a adresa întrebări atât oficialilor Camerei bucureștene, cât și reprezentanților CNDIPT.

Biroul de Presă al CCIB

 

Articolul anterior
Piața Americii Latine și Mexicul, noua prioritate a strategiei Camerei Bucureștene
Articolul următor
Republica Cehă, prioritate strategică a CCIB