ccib_img_1417504662_dsc_0027_(4)_S1[1]

Trofeul de Excelenta al CCIB, decernat ambasadorului Republicii Populare Chineze in Romania

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Huo Yuzhen, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România, aflată la finalul mandatului în ţara noastră.

În deschiderea întâlnirii, preşedintele Camerei bucureştene a vorbit despre importanţa acordată de către CCIB dezvoltării relaţiilor economice cu R. P. Chineză, concretizată în deschiderea unui Birou de reprezentare la Beijing şi în organizarea, atât în China, cât şi în România, a numeroase misiuni economice, forumuri şi manifestări expoziţionale. Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a punctat implicarea majoră a CCIB în derularea Forumului Economic de la Bucureşti din 2013, desfăşurat cu ocazia întâlnirii premierului chinez cu şefii de guverne din 16 ţări central şi est europene, precum şi organizarea de către Camera bucureşteană a pavilionului românesc din cadrul Expoziţiei internaţionale de bunuri de larg consum de la Ningbo din luna iunie a acestui an, acesta fiind primul pavilion naţional organizat de o cameră de comerţ românească la o manifestare internaţională, exclusiv din fonduri private.

Preşedintele CCIB a mulţumit ambasadorului R. P. Chineze pentru sprijinul constant acordat Camerei bucureştene în organizarea evenimentelor amintite şi pentru eforturile depuse în vederea dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale bilaterale. În context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a subliniat creşterea-record înregistrată de exportul românesc pe relaţia China în anul 2013 comparativ cu anul precedent (+34%), dar şi menţinerea acestui trend în primele 9 luni ale anului 2014, interval în care exporturile româneşti au înregistrat o majorare cu 21% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

În semn de apreciere pentru aportul în promovarea schimburilor comerciale, a cooperării economice româno-chineze, precum şi a relaţiilor dintre instituţiile camerale din cele două ţări, conducerea Camerei bucureştene a hotărât să-i acorde Excelenţei Sale Huo Yuzhen „Trofeul de Excelenţă” al CCIB, împreună cu brevetul aferent acestuia, fiind pentru prima dată când această distincţie este decernată unui şef de misiune diplomatică în România.

„Sunt emoţionată şi onorată să primesc acest Trofeu. În ultimii trei ani am avut o colaborare excelentă cu echipa CCIB, căreia îi mulţumesc pentru implicarea în dezvoltarea cooperării economice şi comerciale bilaterale. România este un partener important pentru China şi apreciez că, în continuare, există perspective favorabile în ceea ce priveşte creşterea exporturilor româneşti pe piaţa noastră”, a declarat ambasadorul R. P. Chineze în România. În ceea ce priveşte investiţiile chineze în ţara noastră, Excelenţa Sa Huo Yuzhen a subliniat că industria energetică, domeniile agricol şi zootehnic au un potenţial deosebit. În opinia ambasadorului chinez, participarea companiilor româneşti la următoarea ediţie a Forumului Economic 16+1 care se va desfăşura în luna decembrie la Belgrad (Serbia) le oferă oportunitatea de a-şi prezenta proiectele investitorilor chinezi interesaţi de această regiune a Europei.

Biroul de Presă al CCIB