IMG_2121

Întâlniri de afaceri româno-maghiare în domeniul industriei alimentare

 

București, 9 decembrie 2021

 

COMUNICAT DE PRESĂ

La CCIB, Întâlniri de afaceri româno-maghiare

în domeniul industriei alimentare

 

 

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) și Biroul Comercial din cadrul Ambasadei Ungariei în România au organizat în Sala Miron Vlasto a Palatului CCIB Business Center o Întâlnire de afaceri româno-maghiară în domeniul industriei alimentare. Principalele obiective ale evenimentului onorat de prezenţa consilierul comercial în cadrul Ambasadei Ungariei, Ferenc Bogar, și a lui Janos Rak, secretar al Secțiunii Maghiaro-Române a Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei, au vizat promovarea relaţiilor economice și comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante.

În deschiderea evenimentului, președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a potenţialului economic al Capitalei, oraş care concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră. În acest context a vorbit oaspeţilor despre activitatea CCIB, dar şi despre importanța pe care o acordă Camera bucureșteană promovării contactelor economice cu oamenii de afaceri din Ungaria, țară care ocupă locul trei în topul partenerilor comerciali ai României, după Germania și Italia.

La rândul său, Ferenc Bogar a subliniat că piața românească este atractivă pentru firmele din țara sa și a exprimat întreaga susținere pentru firmele din Ungaria care vor să dezvolte afaceri în România, sau care vor să exporte în țara noastră. Totodată, consilierul economic al Ambasadei Ungariei a punctat faptul că volumul ridicat al schimburilor comerciale bilaterale se datorează în parte și evenimentelor de acest fel, cu o componentă B2B puternică.

Din delegaţia maghiară au făcut parte reprezentanţii unor firme ce activează în domeniul producţiei şi distribuţiei de: făină de grâu și porumb, produse extrudate din porumb, iaurturi, lapte aromatizat, deserturi, băuturi vitaminizante, băuturi răcoritoare, apă minerală, supe, conserve de legume, semințe de mac și floarea soarelui, condimente, amestecuri legume, aditivi alimentari. La eveniment a participat, de asemenea, reprezentanta CED – Central European Economic Development Network Nonprofit Ltd., organizație în subordinea Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior din țara vecină, al cărei obiectiv principal îl constituie acordarea de sprijin companiilor maghiare interesate să-și internaționalizeze afacerile și care a susținut financiar organizarea acestei misiuni economice în România.

În a doua parte a Forumului, reprezentanții a nouă firme din Ungaria şi-au prezentat activitatea (trei dintre aceștia în mediul virtual) şi au intrat în dialog cu oamenii de afaceri români care au răspuns invitaţiei CCIB, în cadrul unei sesiuni B2B.

Evenimentul a fost precedat de o întâlnire a președintelui CCIB cu Ferenc Bogar și cu Janos Rak, în cadrul căreia s-a convenit reînnoirea acordului de colaborare între CCIB și Secțiunea Maghiaro-Română a CCI a Ungariei, încheiat în anul 2006. Totodată, au fost discutate posibilitățile de valorificare a unor proiecte în domeniul infrastructurii de transport feroviare și portuare (Portul Comercial Sulina), cu participarea firmelor interesate din cele două țări, în contextul încurajării pe plan european a dezvoltării acestor modalități de transport și a oportunităților de afaceri existente.

 

 

 

 

Informații de background

După volumul schimburilor comerciale bilaterale, Ungaria ocupă locul trei, după Germania și Italia în topul partenerilor comerciali ai României. Este a patra piață de desfacere a mărfurilor românești și a treia piață de origine a produselor intrate pe teritoriul țării noastre. Volumul total al schimburilor comerciale româno-maghiare în primele 8 luni ale anul 2021 (date disponibile) a fost de 7  miliarde euro, din care 2,7 mld. euro export și 4,3 mld. euro import.

La 31 octombrie 2021, în România erau înregistrate 14.361 firme cu capital maghiar, reprezentând 6,08% din totalul firmelor cu capital străin din țara noastră, (locul 4) cu un capital social subscris în valoare de 1,5 mld euro, care plasează Ungaria pe locul 11 între statele investitoare în țara noastră.

Biroul de Presă al CCIB