IMG_3213

Noul ambasador al Republicii Islamice Iran, în vizită de curtoazie la CCIB

 

E.S. dr. Morteza Aboutalebi, noul ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Islamice Iran în România a efectuat o vizită de curtoazie la Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB). La întrevederea cu prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, președintele Camerei bucureștene, a participat, de asemenea, dna. Neda Raefipour, atașat economic în cadrul Ambasadei.

În deschidere, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a realizat o prezentare succintă a Camerei bucureştene, subliniind recunoaşterea de care se bucură organizaţia noastră în ţară şi străinătate, punctând câteva particularităţi ale activității CCIB și a evocat relația tradițională de colaborare în domeniul economic cu R. I. Iran. De asemenea, președintele CCIB a vorbit despre apartenența României la marea familie europeană, dar și despre condiţionalităţile ce decurg din calitatea de membru al Uniunii Europene pe care o are țara noastră.

E.S. dr. Morteza Aboutalebi a exprimat interesul ţării sale pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu România, ținând seama de istoricul bun al relațiilor româno-iraniene și a prezentat principalele axe strategice ale economiei țării sale. În ceea ce privește domeniile de cooperare, ambasadorul Iranului în România a amintit agricultura, turismul, dar și anumite ramuri industriale.

Schimburile comerciale româno-iraniene au fost în anul 2017 de 542,7 milioane dolari SUA, în creștere cu 11,9% față de anul anterior, din care 491,1 mil. USD export românesc, (+33% faţă de anul 2016). În primele 9 luni ale anului 2018, volumul total al schimburilor a fost de 320,6 mil.USD (-15,7% față de perioada similară din 2017), din care exportul românesc 281,9 mil.USD, (-17,8%).

Biroul de Presă al CCIB