ccib_img_1397052959_dsc_0012_(2)_S1[1]

Accesul IMM pe piata chineza, pe agenda CCIB

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi EU SME Centre au organizat la Bucureşti seminarul „Cum să înfiinţezi o companie în China?”. Evenimentul, al doilea dintr-o serie deschisă, în luna octombrie anul trecut, de seminarul „Oportunităţi de afaceri în China pentru companiile româneşti”, s-a adresat îndeosebi întreprinderilor mici şi mijlocii interesate de pătrunderea pe piaţa chineză.

Principalul obiectiv al seminarului, moderat de Mihai Andriţoiu, preşedintele Secţiunii Comerţ a CCIB şi vicepreşedinte al Camerei bucureştene, a vizat prezentarea provocărilor majore privind accesul pe piaţa chineză, respectiv: standardele şi evaluarea conformităţii produselor, cunoaşterea partenerului de afaceri (statut juridic, stare financiară, reputaţie pe piaţă, condiţii de operare), întocmirea contractelor şi protecţia juridică, înregistrarea diferitelor tipuri de produse pe piaţa chineză, procedurile vamale şi documentaţia necesară pentru import/export.

De asemenea, oamenii de afaceri români prezenţi au avut ocazia de a obţine informaţii concrete privind sistemul de taxe şi impozite aplicabil companiilor străine, dar şi despre paşii pe care trebuie să-i parcurgă înainte de a intra într-o relaţie contractuală cu un partener chinez.

Pentru clarificarea problemelor punctuale, evenimentul a inclus şi o sesiune de consultanţă individuală cu reprezentantul EU SME Centre şi cu specialişti ai CCIB. De asemenea, oameni de afaceri români care au beneficiat de sprijinul Biroului CCIB de la Beijing pentru a pătrunde pe piaţa chineză au împărtăşit celor prezenţi experienţa acumulată pe această piaţă ofertantă, dar dificil de lucrat prin prisma distanţei geografice, diferenţelor culturale, barierei lingvistice şi a legislaţiei aplicabile afacerilor.

EU-SME Centre este un centru de suport al Uniunii Europene ce furnizează servicii pentru IMM-urile care doresc să intre şi să se dezvolte pe piaţa chineză. Centrul oferă, gratuit, informaţii practice, consultanţă şi sprijin în domeniile: dezvoltarea afacerilor, legislaţie, standarde şi resurse umane.

Biroul de Presă al CCIB