ccib_img_1413272799_dsc_0020_(4)_S1[1]

Actiuni concrete ale CCIB in vederea dinamizarii relatiilor economice cu Iordania

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întrevedere cu un grup de oameni de afaceri din Regatul Haşemit al Iordaniei, care a inclus membri ai conducerii Asociaţiei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din această ţară, reprezentanţi ai Camerei de Industrie, precum şi ai Camerei de Comerţ din Amman, făcând parte din misiunea economică iordaniană (31 persoane) aflată în România în perioada 8 – 14 octombrie a.c. La întâlnire au participat, de asemenea, doamna Tharwa Alnaimat, însărcinat cu afaceri ad-interim în cadrul Ambasadei Iordaniei la Bucureşti şi ES Munther Qabba’ah, fost ambasador al Iordaniei în România.

În deschiderea întrevederii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a prezentat sistemul cameral românesc, subliniind caracterul reprezentativ al acestuia, şi a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene cu accent pe acţiunile ce au vizat promovarea oportunităţilor de afaceri oferite de România în statele din regiunea Golfului Persic, Orientul Mijlociu şi nordul Africii şi atragerea în ţara noastră a unor investitori din zonele amintite.

În opinia participanţilor, domenii precum cel industrial (petrolier, farmaceutic, materiale de construcţii, componente mecanice), energetic, tehnologia informaţiei, prelucrarea produselor agro-alimentare şi turismul oferă oportunităţi reale de cooperare pentru oamenii de afaceri din cele două ţări. Organizarea unei „Zile a oportunităţilor de afaceri” dedicate Regatului Haşemit al Iordaniei, activarea Consiliului de Afaceri, organizarea la Bucureşti a „Săptămânii produselor iordaniene” şi, în primăvara anului viitor, a unui Forum de afaceri româno-iordanian, urmat de o misiune economică coordonată de CCIB la Amman reprezintă paşi concreţi în direcţia dinamizării şi diversificării schimburilor comerciale bilaterale.

Oaspeţii şi-au exprimat interesul pentru colaborarea cu parteneri români, precum şi preocuparea pentru identificarea unor soluţii a căror aplicare să conducă la echilibrarea balanţei schimburilor comerciale bilaterale.

La 31 iulie 2014, valoarea totală a schimburilor comerciale ale României cu Regatul Haşemit al Iordaniei a fost de 143 mil. USD, din care exportul a fost de 136 mil. USD şi importul de 7 mil. USD, soldul fiind de +128,0 mil. USD. Atât volumul total al comerţului bilateral, cât şi cele două componente, exportul şi importul înregistrează o uşoară creştere faţă de perioada similară a anului anterior.

Biroul de Presă al CCIB