Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în parteneriat cu Ministerul Economiei şi EximBank, cea de a şasea ediţie a „Zilei oportunităţilor de afaceri”, dedicată de această dată Republicii Moldova şi Ucrainei. „Faţă de anii precedenţi, strategia Camerei bucureştene pentru 2014-2015 prevede concentrarea acţiunilor sale în vederea dezvoltării relaţiilor economice cu zonele de graniţă”, a subliniat în deschiderea seminarului prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB.
„Republica Moldova şi Ucraina traversează o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi sperăm, prin organizarea unor astfel de evenimente, să sprijinim orientarea companiilor din aceste ţări către România, care poate constitui, datorită poziţiei geostrategice, o poartă de intrare a ofertei Republicii Moldova şi a unor zone importante din Ucraina către UE”, a afirmat preşedintele CCIB.
În cadrul acestui eveniment, oamenii de afaceri au avut posibilitatea de a se întâlni într-un cadru structurat cu: Excelenţa Sa Iurie Reniţă, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al R. Moldova în România, Denis Jelimalai, consilier pe probleme economice în cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, Andrii Hryniuk, secretar I în cadrul Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, precum şi cu specialişti în comerţ exterior din cadrul Ministerului Economiei şi ai Asociaţiei Române a Exportatorilor. Prezentând oportunităţile de afaceri din cele două state vecine, reprezentanţii diplomatici ai acestora au subliniat importanţa acordurilor de asociere si acordurilor de liber schimb de ultima generatie semnate recent de Republica Moldova şi Ucraina cu UE, documente care deschid noi perspective liberalizării si dezvoltarii schimburilor comerciale cu statele comunitare şi în primul rând cu ţara noastră.
Principalele subiecte abordate au vizat: situaţia actuală şi tendinţele în comerţul exterior cu spaţiile amintite; domeniile în care pot fi dezvoltate proiecte în cooperare, inclusiv pe terţe pieţe, ţinând seama de poziţiile geostrategice ale acestor ţări; produse şi servicii, inclusiv de finanţare şi garantare menite să sprijine demersurile de internaţionalizare ale companiilor româneşti; şansele de transformare a companiilor românești în campioni regionali. O atenţie deosebită a fost acordată prezentării stimulentelor acordate investitorilor şi regimului fiscal aplicabil afacerilor în Republica Moldova. În cadrul discuţiilor s-a subliniat că există potenţial pentru dezvoltarea unor parteneriate de succes în: domeniul industrial, agricultură, tehnologie alimentară, procesarea alimentelor, tehnologia informaţiei. Participantă la manifestare, Corina Vulpeş, director în cadrul EximBank, a prezentat serviciile şi instrumentele băncii pentru susţinerea exportatorilor români.
Seria seminariilor „Ziua oportunităţilor de afaceri” a debutat anul trecut în septembrie, cu o ediţie dedicată SUA, urmată de evenimente care au vizat Orientul Apropiat, regiunea magrebiană, spaţiul balcanic, Australia şi Marea Britanie.
Biroul de Presă al CCIB