ccib_img_1411550008_dsc_0018_S1[1]

Revizuirea strategiei energetice a Romaniei, prioritate a ministrului de resort

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat marţi, 23 septembrie, un nou eveniment din seria Business Breakfast, cu tema „Sectorul energetic: reglementări şi perspective”. Invitatul special al ediţiei, moderate de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene, a fost ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu.

Managerii şi antreprenorii prezenţi au avut posibilitatea de a obţine informaţii privind direcţiile strategice ale sectorului, măsurile de stimulare a sectorului pe care Departamentul pentru Energie le are în vedere, dar şi de a-şi clarifica o serie de aspecte privind evoluţia afacerilor proprii, prin prisma impactului pe care reglementările din acest domeniu îl au asupra activităţii companiilor. De asemenea, întâlnirea cu ministrul delegat pentru energie s-a dovedit o excelentă ocazie pentru a se discuta problemele cu care se confruntă sectorul şi de a se face propuneri sustenabile. De exemplu, potrivit preşedintelui CCIB, tranzacţionarea energiei electrice şi a gazelor naturale pe Bursa de Mărfuri ar putea constitui o modalitate eficientă pentru a creşte nivelul de transparenţă din piaţă şi a reduce corupţia din sistem.

În ceea ce priveşte priorităţile sectorului, Răzvan Nicolescu a subliniat că în mandatul său are în vedere, în principal: revizuirea strategiei energetice a României, un management mai performant al companiilor aflate în portofoliul statului şi repoziţionarea statului român în raport cu partenerii internaţionali, atât pe plan regional, cât şi la nivelul Comisiei Europene. „A venit momentul să ne susţinem, cu argumente şi cu bun-simţ ideile”, a punctat ministrul.

Una dintre problemele principale ridicate de participanţi o constituie dinamica prea mare a schimbărilor legislative. În context, Răzvan Nicolescu a anunţat că are în vedere regândirea actului normativ ce reglementează activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, pentru a imprima predictibilitate cadrului legal secundar şi a rezolva problemele privind conflictul de interese de la nivelul Autorităţii.

Alte probleme ridicate de către participanţi au vizat: neadaptarea unor acte normative la realitatea din piaţă, viitorul investiţiilor în energie obţinută din surse regenerabile, exploatarea zăcămintelor marginale, orientarea către proiecte complexe în afara ţării, îndeosebi în Asia şi Africa unde există potenţial şi capacitate de finanţare.

Biroul de presă al CCIB