Marţi, 16 septembrie 2014, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Teofil Bauer, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în România, însoţit de Borys Patrash, secretar I în cadrul Secţiei Economice a Ambasadei.
În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, subliniind faptul că o componentă importantă a acesteia vizează dezvoltarea relaţiilor economice cu ţările aflate în proximitatea României, în conformitate cu politica de vecinătate a Uniunii Europene (UE). În acest context, preşedintele CCIB l-a invitat pe ES Teofil Bauer să participe la ediţia din luna octombrie a „Zilei oportunităţilor de afaceri”, proiect al CCIB dedicat, de această dată, prezentării mediului de afaceri şi investiţional din Ucraina şi Republica Moldova.
În opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, înfiinţarea unui Consiliu de Afaceri, structură cu o puternică componentă privată ce şi-a dovedit deja viabilitatea pe alte spaţii şi actualizarea protocoalelor de colaborare semnate de către CCIB cu camerele de comerţ din Kiev, Cernăuţi şi Odesa reprezintă alţi doi paşi concreţi în vederea intensificării contactelor între comunităţile de afaceri din România şi Ucraina.
Excelenţa Sa Teofil Bauer a apreciat propunerile preşedintelui CCIB şi l-a asigurat de întreaga cooperare a Ambasadei în proiectele dedicate dezvoltării relaţiilor comerciale româno-ucrainene. „Principala mea sarcină ca ambasador al Ucrainei în România vizează dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale”, a afirmat Excelenţa Sa Teofil Bauer, subliniind că, în prezent, activitatea companiilor şi cercurilor de afaceri din ţara sa este afectată de problemele apărute în relaţiile comerciale şi de cooperare economică cu instituţiile similare din Federaţia Rusă. În acest context, se manifestă un interes deosebit în reorientarea cooperării către parteneri din Uniunea Europeană, inclusiv din România, domeniile de interes pentru ţara noastră fiind îndeosebi: energetic, agro-alimentar, construcţii de maşini şi prelucrarea lemnului. „Cei 614 km de frontieră comună româno-ucraineană, precum şi drumul ales de Ucraina spre Uniunea Europeană potenţează cooperarea economică şi schimburile comerciale dintre cele două ţări”, a concluzionat şeful misiunii diplomatice din ţara vecină.
„CCIB şi membrii săi pot oferi partenerilor din Ucraina experienţa acumulată atât în procesul de aderare la UE, cât şi în cei aproape 8 ani de funcţionare în cadrul marii familii europene” a declarat la finalul întâlnirii preşedintele Camerei bucureştene.
La 31 iulie 2014, valoarea totală a schimburilor comerciale ale României cu Ucraina a fost de 651,0 mil. USD, din care exportul a fost de 392,5 mil. USD şi importul de 258,5 mil. USD, soldul fiind de +134,0 mil. USD. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, valoarea schimburilor comerciale s-a diminuat cu 10% (exportul cu 11,4%, iar importul cu 7,9%).
Biroul de Presă al CCIB