ccib_img_1428406527_dsc_0142_S1[1]

În cadrul programului „Şcoala altfel”, elevii sunt aşteptaţi la sediul istoric al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti pentru a descoperi avantajele învăţământului profesional în sistem dual

În premieră, anul acesta, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti s-a implicat în programul „Şcoala altfel” prin organizarea, împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a „Săptămânii porţilor deschise pentru promovarea învăţământului profesional în sistem dual cu durata de minimum 3 ani”.

Astfel, elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a interesaţi să înveţe o meserie care să le asigure o existenţă sigură şi decentă sunt aşteptaţi până miercuri, 8 aprilie, inclusiv, în intervalul orar 10,00-18,00, la sediul istoric al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, situat în str. Ion Ghica, nr. 4, sector 3, pentru a descoperi ce meserii sunt căutate pe piaţa muncii, să obţină informaţii utile despre ceea ce presupune pregătirea teoretică şi practică în domeniul profesional şi tehnic şi să afle de la persoane abilitate care sunt avantajele învăţământului în sistem dual.

Evenimentul organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi ISMB în perioada 2-8 aprilie a.c s-a dovedit a fi un pas eficient în direcţia aşezării la aceeaşi masă a formatorilor de forţă de muncă, a angajatorilor şi a celor aflaţi în căutarea unui drum în viaţă. La această primă ediţie a „Săptămânii porţilor deschise pentru promovarea învăţământului profesional în sistem dual cu durata de minimum 3 ani” participă reprezentanţi ai unor companii precum: Porsche România, Telekom, Ţiriac Auto, Radisson, Romaero, Novotel, Billa, Deichmann, Kika, Hervis, Humanic, Hesper, East Electric, Danex, Mobilux, Uzina Mecanică Bucureşti, dar şi ai unor institute de prestigiu – INCD pentru Fizica Materialelor, INCD pentru Mecatronică şi Tehnica Măsurării, INCD pentru Microtehnologie, INCD pentru Textile şi Pielărie Bucureşti, alături de profesori ai liceelor tehnologice de profil care au intrat într-un dialog constructiv cu numeroşii elevi şi părinţi care au vizitat zilele acestea sediul istoric al Camerei bucureştene. Potrivit reprezentanţilor companiilor participante, acestea caută: electricieni, mecanici aeronave, confecţioneri, tehnicieni telecomunicaţii, tinichigii-vopsitori, sudori, strungari, mecanici auto, operatori maşini unelte, electronişti, mecanici agricoli, apicultori-sericultori, brutari, bucătari, frigotehnişti, tâmplari etc.

Învăţământul profesional în sistem dual şi-a dovedit viabilitatea în economii dezvoltate (Germania şi Austria), existând un interes major pentru preluarea de către ţara noastră a unor astfel de modele de buna practică. Elementele de noutate ale învăţământului dual constau în faptul că organizarea, durata, conţinutul programelor de pregătire şi modalităţile de certificare a pregătirii profesionale se stabilesc prin consultarea şi cu sprijinul agenţilor economici.

Biroul de Presă al CCIB

Articolul anterior
Medalia consensului, decernata presedintelui CCIB
Articolul următor
Seminar de afaceri romano-chinez pentru promovarea oportunitatilor din domeniul farmaceutic, organizat de CCIB