ccib_img_1429261228_seminar_de_afaceri_romano_chinez_dsc_0007_S1[1]

Seminar de afaceri romano-chinez pentru promovarea oportunitatilor din domeniul farmaceutic, organizat de CCIB

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Feihong Xu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România, aflat la începutul mandatului în ţara noastră. La întâlnire au participat, de asemenea, Liu Qiwei, consilier pentru afaceri economice şi comerciale în cadrul Ambasadei, şi Mihai Andriţoiu, preşedintele Secţiunii Comerţ şi vicepreşedinte al Camerei bucureştene.

În deschiderea întrevederii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre importanţa acordată de către Camera bucureşteană dezvoltării relaţiilor economice cu R. P. Chineză, concretizată în deschiderea unui Birou de reprezentare la Beijing şi în organizarea, atât în China, cât şi în România, a numeroase misiuni economice, forumuri şi manifestări expoziţionale. „De exemplu, în 2014 am organizat 14 evenimente dedicate dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale cu parteneri din China şi anul acesta două”, a subliniat preşedintele CCIB.

În ceea ce priveşte perioada imediat următoare, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a precizat: „Am început deja pregătirile pentru organizarea la Bucureşti, la data de 12 iunie, a unui important seminar de afaceri, la solicitarea Camerei chineze de Comerţ pentru Import-Export de Medicamente şi Produse de Sanatate, eveniment ce va preceda primul Forum China – Europa Centrală şi de Est (CEE) al Ministerelor Sănătăţii din ţările CEE şi China, ce va avea loc la Praga, în perioada 15-17 iunie. Tot în luna iunie dorim să organizăm, în sediul nostru istoric, Ziua oportunităţilor de afaceri dedicată R. P. Chineze.” De asemenea, preşedintele CCIB a vorbit despre proiectul Camerei bucureştene de a deschide la Beijing o expoziţie permanentă de promovare a produselor şi serviciilor oferite de ţara noastră, care să eficientizeze activitatea Biroului său de reprezentare ce operează în capitala chineză din anul 2012.

„Apreciez în mod deosebit implicarea CCIB în promovarea relaţiilor economice şi comerciale bilaterale. De asemenea, consider că evenimentele pe care Camera bucureşteană le va organiza în perioada următoare şi deschiderea expoziţiei permanente la Beijing vor avea un rol foarte important în a atrage atenţia întreprinzătorilor chinezi asupra pieţei româneşti”, a declarat ES Feihong Xu, care a subliniat poziţia deosebită deţinută de CCIB, prin prisma excelentei cunoaşteri a pieţei, dar şi a experienţei în organizarea evenimentelor dedicate apropierii celor două comunităţi de afaceri.

În 2014 valoarea schimburilor comerciale româno-chineze a atins nivelul record de 3,9 miliarde USD (+19% faţă de 2013). Exportul românesc s-a majorat cu 14,4% faţă de anul precedent, ajungând la aproape 0,8 miliarde USD, valoare ce a poziţionat China pe locul 23 între pieţele de destinaţie a exportului românesc, cu o pondere de 1,1%. Importul a crescut cu 20,2% comparativ cu 2013 şi a atins valoarea de 3,1 miliarde USD, China ocupând locul 6 în topul ţărilor furnizoare de mărfuri în România, cu o pondere de 4%. La 28 februarie 2015, în ţara noastră erau înregistrate 11.554 societăţi comerciale cu capital chinez, reprezentând 6% din totalul firmelor cu capital străin înregistrate în România, însă valoarea totală a capitalui subscris era de numai 407 milioane USD (adică 0,75% din capitalul străin investit în ţara noastră).

Biroul de Presă al CCIB