Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti sărbătoreşte Ziua României la Shanghai

O delegaţie de oameni de afaceri români, condusă de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), va fi prezentă joi, 29 iulie a.c., la evenimentele organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei României în cadrul Expoziţiei Mondiale de la Shanghai.
Vizita la cel mai mare eveniment expoziţional mondial al anului face parte din programul profesional al misiunii economice organizate în perioada 26 iulie – 6 august a.c. de Camera bucureşteană în Republica Populară Chineză, la Shanghai, Shenzhen, Hong Kong şi Beijing. Delegaţia română la această misiune economică reuneşte reprezentanţi ai unor domenii de activitate diverse, precum industria metalurgică, construcţii de maşini, industria cimentului, maşini şi piese de schimb pentru construcţii, minerit, instalaţii mecanice şi echipamente pentru construcţii, ambalaje, textile, materii prime, produse chimice, servicii de securitate, dezvoltare proiecte, catering. Interesul membrilor delegaţiei române se îndreaptă către identificarea de noi oportunităţi de afaceri, export-import, cooperare şi subcontractare în construcţii şi instalaţii.
„Prezenţa noastră aici se înscrie în liniile strategiei Camerei bucureştene în domeniul relaţiilor externe, strategie care se axează, şi în 2010, pe spaţiul extra-UE, fără a neglija, însă, marile economii europene care dau semne de redresare. În concordanţă cu această strategie, avem în vedere deschiderea în China, la Beijing, a unei reprezentanţe a CCIB, ale cărei principale obiective sunt: promovarea ofertei romaneşti (îndeosebi pe cea a întreprinderilor mici şi mijlocii) pe piaţa chineză; sprijinirea companiilor româneşti ce doresc să dezvolte afaceri în China; operaţionalizarea unor proiecte de cooperare şi atragerea de investiţii chineze în România. Deschiderea acestei reprezentanţe va fi dublată de inaugurarea unei expoziţii permanente cu produse ale companiilor din România”, a declarat preşedintele Camerei bucureştene.
Programul profesional al misiunii cuprinde, pe lângă vizitarea Expoziţiei Mondiale de la Shanghai, numerose întâlniri de afaceri în oraşele Shanghai, Shenzhen, Hong Kong şi un forum de afaceri la Beijing.
China înregistrează, pe fondul dezvoltarii tehnologice, unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere din lume. Schimburile comerciale româno-chineze s-au cifrat, în anul 2009, la 2114,4 milioane euro, din care 1901,7 milioane euro importuri româneşti şi 212,7 milioane euro exporturi româneşti. România exportă, în principal, autoturisme, componente electronice şi IT, echipament energetic, maşini-unelte, cherestea de fag, obiectivul pentru perioada următoare fiind relansarea exporturilor de produse chimice, mobilă, echipamente pentru fabrici de ciment şi metalurgie, dar şi impulsionarea exporturilor de echipament energetic şi maşini-unelte. În ceea ce priveşte investiţiile chineze în ţara noastră, China ocupă locul 17 între investitorii străini în România, printre domeniile care oferă oportunităţi regăsindu-se petrochimia, energia, agricultura şi turismul.

Biroul de presă al CCIB