CCIB deschide o reprezentanta in Emiratele Arabe Unite

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) va colabora cu Ambasada Emiratelor Arabe Unite (EAU) la Bucuresti in vederea derularii in conditii optime a proiectelor sale ce vizeaza dezvoltarea relatiilor economice romano-emirateze. Aceasta a fost una dintre concluziile intrevederii pe care Sorin Dimitriu, presedintele CCIB si vicepresedinte CCIR, a avut-o cu ES Yacub Yousif Alhosani, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al EAU la Bucuresti .

Ca urmare a succesului deosebit inregistrat de misiunea economica organizata de Camera bucuresteana in EAU in luna aprilie, in prezent se afla in pregatire o alta misiune economica specializata, vizand companiile din domeniul proiectarii industriale, civile si arhitecturii. „Exista interes pentru piata emirateza pe acest segment. Avem deja companii care s-au inscris la aceasta misiune, desi evenimentul va avea loc de abia in luna septembrie“, a declarat presedintele Camerei bucurestene. „Cu acest prilej, speram sa semnam si acordurile de colaborare cu camerele de comert din Abu Dhabi si Dubai, dupa ce in aprilie am semnat un astfel de acord cu CCI Sharjah “, a continuat Sorin Dimitriu.

In baza acestui acord, se va deschide o expozitie permanenta cu produse romanesti in Emirate, urmand ca, in regim de reciprocitate, sa se deschida o astfel de expozitie cu produse emirateze in Romania. CCIB va deschide, tot in septembrie, o reprezentanta in EAU, in Emiratul Sharjah, care urmeaza sa deserveasca intreaga zona a Golfului.
Subliniind faptul ca Romania a atras, chiar in conditii de criza, cel mai mare volum de investitii straine directe comparativ cu celelalte tari din zona de est a Europei, presedintele Camerei bucurestene a aratat ca domenii precum infrastructura, industria agro-alimentara, turismul, in special turismul balnear, au un potential deosebit, mai ales ca pentru proiectele vizand aceste sectoare exista posibilitati de finantare prin diverse programe nationale si internationale.

Un alt domeniu in care colaborarea romano–emirateza poate fi impulsionata este cel universitar, schimburile de studenti si de profesori fiind doua dintre modalitatile indicate de Sorin Dimitriu.

Exprimandu-si aprecierea pentru proiectele initiate de Camera bucuresteana pe piata emirateza, ES Yacub Yousif Alhosani a subliniat intreaga sa disponibilitate pentru a facilita contactele dintre cele doua medii de afaceri, subliniind ca reprezentanta Camerei ce va fi deschisa la Sharjah reprezinta o oportunitate pentru oamenii de afaceri romani de a descoperi regiunea. „Aceasta trebuie, insa, sa aiba conexiuni bune atat in interiorul EAU, cat si in afara Emiratelor“, a aratat Excelenta Sa.

EAU este cel mai important partener economic al Romaniei in Orientul Mijlociu si Africa, o piata considerabila pentru marfurile romanesti si un important punct de tranzit pentru exporturile romanesti catre alte state din Golf. Volumul schimburilor bilaterale a inregistrat, la sfarsitul anului 2008, peste jumatate de miliard de dolari, din care exporturile romanesti catre EAU au reprezentat peste 462 milioane dolari, iar importurile din EAU – peste 60 milioane dolari.

Biroul de Presa al CCIB