IMG_4471

CCIB, implicată în dezvoltarea relațiilor comerciale româno-elene

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a primit la sediul Camerei bucureștene o misiune economică organizată de Camera de Comerț și Industrie Atena (CCI Atena). Evenimentul a fost onorat de prezența: dl. Ioannis Brachos, secretar general pentru afaceri economice internaționale în Ministerul Afacerilor Externe din Grecia; dl Nikolaos Sofianos, membru în conducerea CCI Atena; dl. Ioannis Markos, ministru plenipotențiar pentru afaceri economice și comerciale și  dnei Andy Liakopoulou, secretar I, în cadrul Ambasadei Republicii Elene în România și a dnei. Anamaria Diaconescu, director al Camerei de Comerț Bilaterale Eleno-Române.

Din delegație au făcut parte oameni de afaceri ce activează în domenii precum: energie solară, sisteme de încălzire, soluții de îngrijire personală, soluții pentru curațenie spații de locuit, birouri și spații industriale, cosmetice și parfumuri, produse medicale și farmaceutice, profile aluminiu, rame și sisteme portabile, decorațiuni interioare, iluminat, colectare debite, echipamente pentru construcții industriale, materiale de construcții, infrastructură transport, precum și reprezentanți ai unor firme elene înregistrate în România.

În deschidere, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a realizat o prezentare succintă a Camerei bucureştene, subliniind recunoaşterea de care se bucură organizaţia noastră în ţară şi străinătate şi punctând câteva particularităţi ale activităţii CCIB, în special în domeniul relațiilor externe. În context, președintele Camerei bucureștene a subliniat că și în 2018 Balcanii rămân o regiune prioritară și a exprimat încrederea că proiectul CCIB vizând deschiderea la Atena a unei reprezentanţe este realizabil. În ceea ce privește domeniile de interes, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a punctat sectorul industrial, inclusiv proiecte în cooperare pe terțe piețe. „România și Grecia au competențe recunoscute și ținând seama de complementaritatea celor două economii, putem aborda împreună proiecte mari”, a afirmat președintele CCIB.

„Cred cu tărie într-o colaborare româno-elenă de succes, atât la nivelul camerelor de comerț, cât și la nivel politic”, a declarat, la rândul său, Ioannis Brachos, secretar general pentru afaceri economice internaționale în Ministerul Afacerilor Externe din Grecia. Pe aceeși linie a fost și mesajul transmis de Nikolaos Sofianos, membru în conducerea CCI Atena și bun cunoscător al României, prin prisma investițiilor dezvoltate în țara noastră în ultimii 17 ani, în domeniul producției de parchet și în imobiliare: „Sfatul meu este să investiți mai mult în această țară, decât să exportați”.

Întâlnirea de la sediul CCIB a precedat Forumul de Afaceri Româno-Elen organizat de CCI Atena, Ambasada Greciei la București, Camera de Comerț Bilaterală Eleno-Română, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti și Camera de Comerţ şi Industrie a României. Sesiunea oficială a Forumului, moderată de dl. Ioannis Kougionas, CEO și membru al Consiliului Director al Băncii Românești, a fost onorată de prezența: dl. Ioannis Brachos, secretar general pentru afaceri economice internaționale în MAE elen; ES dl.Vassilis Papadopoulos, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Elene în România; dl. Ioannis Markos, ministru plenipotențiar, și a dl. Nikolaos Sofianos, membru în conducerea CCI Atena. Sesiunea oficială a fost urmată de un program consistent de întâlniri bilaterale, la care au participat peste 60 de companii românești interesate să dezvolte afaceri cu parteneri din Grecia. Forumul de Afaceri a prilejuit reîntâlnirea prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele CCIB cu oficialii din delegația elenă, convenindu-se continuarea eforturilor pentru promovarea colaborării economice bilaterale prin schimb de informații, delegații, participări la târguri și expoziții organizate în cele două țări, folosind și alte mijloace specifice comunicării în cadrul sistemului cameral.

În 2017, volumul schimburilor comerciale bilaterale (1775,8 milioane euro, în creștere cu 13,97% comparativ cu anul 2016) și exportul de produse din România în Republica Elenă (895 mil. euro, + 17,06% față de 2016) au înregistrat cele mai mari valori anuale din istoria relațiilor româno-elene, tendința de majorare continuând și în primele două luni din 2018 (date disponibile). Republica Elenă se află pe locul 7 în topul țărilor investitoare în România, numărul firmelor cu capital elen inregistrate în România ajungând la 7.091.

Biroul de Presă al CCIB