ccib_img_1476189998_1_S4 (1)

Colaborarea economică şi comercială româno-irakiană abordată la întâlnirea preşedintelui CCIB cu şeful misiunii diplomatice irakiene în România

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Hussain Sinjari, ambasadorul extraordinar ş iplenipotenţiar al Republicii Irak în ţara noastră.


În deschiderea întâlnirii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, salutând vizita diplomatului irakian, a remarcat ca este „prima întâlnire organizată cu participarea unui ambasador în noua locaţie a CCIB” folosind prilejul pentru a face o scurtă prezentare a clădirii şi istoriei acesteia.

Prezentând succint activitatea Camerei bucureştene, preşedintele CCIB a subliniat recunoaşterea de care se bucură instituţia în ţară şi străinătate, punctând şi existenţa a trei Acorduri de cooperare încheiate de CCIB, în 2012, cu instituţiile similare irakiene din Bagdad, Diwanijya şi Najaf.

În opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, organizarea unei „Zile a oportunităţilor de afaceri” dedicată Irakului, sau a „Zilelor produselor irakiene la Bucureşti” pot reprezenta paşi concreţi şi eficienţi în direcţia dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale româno-irakiene.

Excelenţa Sa Hussain Sinjari a apreciat pozitiv propunerile conducerii CCIB, exprimându-şi interesul pentru promovarea schimburilor comerciale şi cooperarea economică, cât şi înalte domenii cum ar fi învăţământ, ştiinţă, cercetare. ”Mii de tineri irakieni au studiat în România obţinând diplome de absolvenţi ai învăţământului superior, sau chiar au susţinut teze de doctorat în diverse domenii, unii dintre aceştia deţin poziţii importante în administraţia centrală şi locală, sau în companiile şi firmele care funcţionează în această ţară, alţii desfăşoară activităţi de anteprenoriat în România sau alte state ale lumii păstrând legătura atât cu Irakul, cât şi cu ţara în care s-au instruit” a menţionat diplomatul irakian.

Ambasadorul Republicii Irak, care a fost însoţit de dl. Basim Bakhaya, om de afaceri de origine irakiană stabilit în România, a informat despre demersurile efectuate în vederea asocierii mai multor firme româneşti şi irakiene interesate în promovarea relaţiilor comerciale şi cooperării economice între cele două ţări, într-un ONG de tipul camerei de comerţ bilaterale, structură care ar putea constitui un partener firesc al sistemului cameral din România.

Schimburile comerciale bilaterale româno – irakiene au depăşit, în ultimii 5 ani, valoarea de 100 mil. USD, cu excepţia anilor 2011 şi 2014, cu vârfuri ale exportului în 2013 (87,4 mil. USD) şi importului în 2015 (86,9 mil. USD). În primele 7 luni din anul curent, comparativ cu situaţia înregistrată în perioada similară din anul 2015, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale, s-a majorat de 2,6 ori, exportul de 1,8 ori, iar importul de 3,1 ori, ceea ce crează premizele pentru un an cu volum record.

Biroul de Presă al CCIB