Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întâlnire de lucru cu Nuno Lima Leite, consilierul economic şi comercial al Portugaliei, cu reşedinţa la Varşovia (Polonia), care a fost însoţit de Elena Branco, reprezentanta în România a Agenţiei de Investiţii şi Comerţ Exterior a acestei ţări.
În prima parte a întrevederii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a prezentat strategia de relaţii externe a CCIB, orientată către deschiderea pe pieţe cu potenţial a unor reprezentanţe, dublate de expoziţii permanente cu produse realizate în România, subliniind că în perioada următoare se are în vedere deschiderea unor astfel de structuri în Europa Centrală şi în spaţiul iberic.
Remarcând faptul că valoarea schimburilor comerciale româno-portugheze nu reflectă potenţialul celor două economii, preşedintele CCIB a apreciat că operaţionalizarea unor proiecte industriale pe terţe pieţe (de exemplu în Asia Centrală), ţinând seama de competenţele fiecărei părţi şi de o anumită complementaritate a celor două economii, le poate imprima stabilitate şi predictibilitate pe termen mediu şi lung.
Cu această ocazie, preşedintele CCIB a vorbit oaspeţilor despre oportunitatea de a prezenta oferta portugheză în cadrul manifestărilor expoziţionale marca ROMEXPO SA, beneficiind de tarife preferenţiale dacă firmele lusitane aleg să se înscrie apelând la Camera bucureşteană. De asemenea, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu i-a invitat pe oaspeţi să aibă în vedere potenţialul oferit de organizarea unei expoziţii cu produse tradiţionale portugheze găzduite de sediul istoric al Camerei bucureştene.
Consilierul economic şi comercial al Portugaliei a apreciat proiectele prezentate de preşedintele CCIB şi a făcut câteva sugestii legate de identificarea unui partener viabil pe piaţa lusitană, pentru punerea în operă a acestora, ţinând seama de organizarea diferită a sistemului cameral din Portugalia. De asemenea, Nuno Lima Leite a subliniat necesitatea identificării sectoarelor care oferă oportunităţi de cooperare pentru oamenii de afaceri din cele două ţări şi a exprimat întreaga deschidere în ceea ce priveşte atragerea de investiţii lusitane în România prin intermediul Agenţiei portugheze de Investiţii şi Comerţ Exterior.
În anul 2014 valoarea schimburile comerciale bilaterale a fost de 472,2 milioane euro, din care 194,7 mil. euro la expedieri şi 277,5 mil. euro la introduceri. La sfârşitul anului trecut, Portugalia ocupa locul 21 între statele investitoare în România, cu 520 firme şi o valoare a capitalului total subscris de 235 milioane euro.
Biroul de Presă al CCIB