ccib_img_1426756711_dsc_0009_S1[1]

Ambasadorul Republicii Islamice Iran în România, în vizită la CCIB

Marţi, 17 martie 2015, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Hamid Moayer, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Islamice Iran în România, aflat la începutul misiunii în ţara noastră. La întâlnire, organizată la solicitarea Ambasadei, au participat, de asemenea, Mihai Andriţoiu, preşedintele Secţiunii Comerţ, vicepreşedinte al Camerei bucureştene, şi ataşatul economic Mojtaba Ramezani.

În deschiderea întrevederii, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a prezentat sistemul cameral românesc, punctând caracterul reprezentativ al acestuia, şi a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, cu accent pe acţiunile ce au vizat zona Golfului Persic.

Excelenţa Sa Hamid Moayer a oferit gazdelor o imagine a situaţiei economice a Iranului, evidenţiind domeniile cu potenţial, oportunităţile ce pot fi exploatate datorită aşezării strategice pe tradiţionalul „Drum al mătăsii” şi subliniind buna reputaţie pe care specialiştii români o au în ţara sa. Ambasadorul Iranului şi-a exprimat speranţa că în viitorul apropiat volumul schimburilor bilaterale va reintra pe un trend ascendent.

În acest context, preşedintele CCIB a apreciat că relansarea colaborării la nivel cameral, îndeosebi cu Camerele de Comerţ, Industrie şi Mine din Teheran şi Esfahan, organizarea la Bucureşti a unei misiuni economice iraniene şi a unei expoziţii cu produse tradiţionale şi agro-alimentare din Iran ar putea constitui paşi concreţi în vederea dezvoltării cooperării româno-iraniene, ţinând seama de condiţionalităţile ce decurg din calitatea de membru al Uniunii Europene pe care o are România, precum şi de sancţiunile internaţionale aplicate Iranului.

Potrivit preşedintelui Camerei bucureştene, înfiinţarea unui Consiliu de Afaceri România-Iran, structură privată a cărei activitate este complementară celei desfăşurate la nivel guvernamental, este o altă formulă care ar trebui luată în considerare, în contextul în care şi-a dovedit viabiliatea pe alte spaţii.

În anul 2014 schimburile comerciale bilaterale au fost în valoare de 117,2 milioane dolari SUA (USD), din care 110,5 mil. USD export românesc, în scădere faţă de anul anterior cu cca. 26%. În principal, către piaţa iraniană au plecat: componente autoturisme (37% din total export), maşini şi echipamente mecanice şi electrice (29%) şi cereale (13%).

Biroul de Presă al CCIB

Articolul anterior
Noul ambasador al RPD Coreene, în vizită la CCIB
Articolul următor
Colaborarea româno-portugheză, pe agenda Camerei bucureştene