ccib_img_1364899683_dsc_0060_S1[1]

Dezvoltarea relatiilor economice cu tarile din Balcani obiectiv strategic al CCIB

Luni, 1 aprilie 2013, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa dr. Pande Lazarevski, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Macedonia la Bucureşti, aflat la începutul misiunii sale în ţara noastră.

În deschiderea întâlnirii, preşedintele Camerei bucureştene a făcut o prezentare succintă a sistemului cameral românesc şi a vorbit despre strategia de relaţii externe a CCIB, potrivit căreia este urmărită cu prioritate dezvoltarea relaţiilor economice cu ţările din Balcani, Orientul Mijlociu, Asia Centrală, de Sud şi de Est şi Africa de Nord. În acest context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a prezentat E.S. Pande Lazarevski proiectul CCIB vizând deschiderea în zona balcanică, preferabil la Skopje (Macedonia), a unei reprezentanţe, dublate de o expoziţie permanentă cu produse realizate în România, după modelul testat cu succes la Sharjah (Emiratele Arabe Unite) şi la Beijing (R. P. Chineză).

Biroul de reprezentare din Balcani al CCIB ar urma să asigure firmelor româneşti întreg suportul de care au nevoie pentru a putea valorifica oportunităţile de afaceri oferite de ţările din regiune, precum şi consultanţă şi asistenţă companiilor din regiunea balcanică care intenţionează să opereze în România. De exemplu, firmele macedonene care doresc să prospecteze piaţa românească prin participarea la târgurile organizate de Romexpo pot beneficia de reduceri de tarife pentru închiriere stand, dacă se înscriu prin CCIB.

Ambasadorul Republicii Macedonia în România a apreciat în mod deosebit proiectul prezentat de preşedintele CCIB şi a exprimat întreaga sa susţinere pentru demersurile Camerei bucureştene vizând dezvoltarea relaţiilor comerciale bilaterale, dar şi a cooperării în domeniile cultural, educaţional şi ştiinţific. E.S. Pande Lazarevski a subliniat preocuparea Executivului din ţara sa de a asigura investitorilor un mediu de afaceri prietenos şi de a promova oportunităţile oferite de Macedonia, inclusiv de zona liberă din apropiere de Skopje.

Companiile româneşti interesate de această zonă au posibilitatea de a intra în contact cu parteneri macedoneni participând la misiunea economică pe care CCIB o va organiza în prima jumătate a acestui an la Skopje. Potrivit preşedintelui Camerei bucureştene, prin organizarea acestui eveniment se urmăreşte, pe de o parte, impulsionarea cooperării româno-macedonene şi, pe de altă parte, identificarea unui partener pentru proiectul privind deschiderea biroului de reprezentare al CCIB.

Biroul de Presă al CCIB