ccib_img_1397202505_ccib_S1[1]

Dezvoltarea relatiilor economice cu tarile din Balcani, obiectiv strategic al CCIB

„Potrivit strategiei noastre de relaţii externe, urmărim – prioritar – dezvoltarea relaţiilor economice cu ţări din afara Uniunii Europene, mai puţin afectate de criza economico-financiară şi în care România este cunoscută ca fiind un partener profesionist”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în cadrul întrevederii pe care a avut-o recent cu E.S. Sami Shiba, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Albaniei la Bucureşti, care a fost însoţit de consilierul comercial Aleks Jaso.

În acest context, preşedintele Camerei bucureştene a prezentat E.S. Sami Shiba proiectul CCIB vizând deschiderea la Tirana a unei reprezentanţe, dublate de o expoziţie permanentă cu produse realizate în România, după modelul testat cu succes la Sharjah (Emiratele Arabe Unite). Biroul de reprezentare de la Tirana ar urma să asigure firmelor româneşti întreg suportul de care au nevoie pentru a putea valorifica oportunităţile de afaceri oferite de Albania, dar şi de celelalte ţări din Balcani, precum şi consultanţă şi asistenţă firmelor din regiunea balcanică care intenţionează să opereze în România. De asemenea, tot pentru dezvoltarea schimburilor comerciale cu Albania, preşedintele CCIB a precizat că în prima jumătate a anului viitor Camera bucureşteană va organiza în această ţară o misiune economică, care va preceda deschiderea reprezentanţei.

Extinderea colaborării în domeniul cercetării (nanomateriale, materiale cu memorie, domeniile electrotehnic, energetic şi aeronautic), precum şi în cel universitar (schimburi de studenţi şi profesori, dar şi programe de doctorat conduse în co-tutelă) şi industrial (metalurgie) sunt alte paliere de colaborare propuse de preşedintele Camerei bucureştene ES Sami Shiba.

Ambasadorul Albaniei în România a apreciat în mod deosebit proiectele prezentate de preşedintele CCIB, a exprimat întreaga susţinere a corpului diplomatic albanez prezent la Bucureşti şi a propus, în completare, organizarea, în prima parte a anului viitor, a unui forum de afaceri în România, în cadrul căruia să fie prezentate oportunităţile de afaceri din Albania.

Potrivit ES Sami Shiba, în prezent, în ţara sa există o preocupare deosebită pentru atragerea de investitori şi stimularea mediului privat (sistem unic de taxare, birocraţie redusă), domeniile-cheie ale economiei albaneze fiind turismul, energia (îndeosebi sectorul hidroenergetic) şi infrastructura.

Biroul de Presă al CCIB

Articolul anterior
Dezvoltarea relatiilor economice cu tarile din Balcani, obiectiv strategic al CCIB
Articolul următor
Interes reciproc pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-turce