ccib_img_1397469960_dsc_0058_S1[1]

Interes reciproc pentru dezvoltarea relatiilor economice romano-turce

„Întâlnirea de astăzi este parte a strategiei stabilite împreună cu partenerii noştri turci vizând promovarea oportunităţilor de afaceri oferite de cele două ţări. Apreciez că schimburile comerciale bilaterale pot cunoaşte o dezvoltare semnificativă prin concentrarea asupra cooperării pe proiecte, existând premise pentru a fi dezvoltate parteneriate de succes în diverse sectoare industriale, dar şi în agricultură şi turism. Consider ca şi în anii următori ţara noastră poate fi o alegere inspirată pentru oamenii de afaceri turci, pe care îi invit să-si îndrepte atenţia nu numai către investiţii green-field, ci şi către obiectivele industriale scoase la privatizare de statul român“, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) în deschiderea Forumului de afaceri româno-turc, desfăşurat în capitală.

Evenimentul, axat pe întâlniri bilaterale, a fost organizat de Camera bucureşteană împreună cu Asociaţia Tinerilor Oameni de Afaceri din Ankara (ANGIAD) şi cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD) şi a reunit oameni de afaceri ce activează în: industrie, construcţii, sectorul energetic, transport, turism, consultanţă juridică şi financiară, sănatate, imobiliare, presă.

În cadrul sesiunii oficiale a Forumului, preşedintele ANGIAD, Fatima Semiz, a făcut o prezentare a mediului economic din ţara sa, reliefând oportunităţile oferite de Turcia, în contextul preocupării Guvernului de la Ankara pentru: reducerea disparităţilor dintre diferitele regiuni ale ţării, dezvoltarea infrastructurii şi creşterea ponderii energiei obţinute din surse regenerabile. Cu acelaşi prilej, preşedintele TIAD, Aykut Akbulut, a vorbit despre afacerile dezvoltate de comunitatea turcă în România, punctând sprijinul acordat de consiliile locale investitorilor străini, dar şi despre potenţialul pe care îl are ţara noastră şi despre avantajele generate de poziţia sa geo-strategică. Intervenţia preşedintelui TIAD a fost încheiată cu o recomandare adresată oamenilor de afaceri turci: „Alegeţi România pentru că este o ţară unde se pot face investiţii serioase şi profitabile”.

Turcia ocupa, la sfârşitul lunii februarie 2014, locul 15 în clasamentul investitorilor străini, cu 13.535 companii (7% din totalul firmelor cu capital străin din România) şi cu o valoare însumată a capitalului social de 504 mil. euro. Turcia este şi un important partener economic al României, volumul schimburilor bilaterale înregistrând, în anul 2013, 4,4 mld. euro, din care 2,5 mld. euro exporturi româneşti către Turcia şi 1,9 mld. euro importuri din această ţară.

Biroul de Presă al CCI

Articolul anterior
Dezvoltarea relatiilor economice cu tarile din Balcani, obiectiv strategic al CCIB
Articolul următor
CCIB promoveaza oportunitatile de afaceri oferite de spatiul balcanic