ccib_img_1392207564_dsc_0050_S1[1]

Din 2014, reprezentanta CCIB de la Beijing, dublata de o expozitie permanenta cu produse realizate in Romania

„Deschiderea unor birouri de reprezentare ale CCIB în regiuni în care performanţa şi credibilitatea ofertei industriale şi academice româneşti sunt recunoscute constituie un pilon important al strategiei de relaţii externe a Camerei bucureştene. După 2008 Republica Populară Chineză a reprezentat o prioritate pentru noi. Cele mai multe misiuni economice organizate de CCIB au fost în spaţiul chinez, iar de 15 luni operăm în această ţară şi prin intermediul unui birou de reprezentare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri din capitală.

Principalele obiective ale acestui eveniment au vizat prezentarea bilanţului activităţii Biroului CCIB de la Beijing, precum şi a proiectelor pentru 2014 pe relaţia cu R. P. Chineză. Astfel, începând cu a doua parte a acestui an, companiile ce operează în România au posibilitatea de a-şi promova oferta pe piaţa chineză în cadrul unei expoziţii permanente ce va dubla reprezentanţa CCIB. Aceasta va fi deschisă în districtul Chaoyang, cu sprijinul Consiliului de Export şi al municipalităţii chineze, o parte din costurile aferente participării firmelor româneşti fiind suportate de la bugetul de stat.

„Recomand companiilor româneşti, îndeosebi IMM-urilor ca în demersul lor de pătrundere pe noi pieţe să apeleze la sistemul cameral. Acesta conferă credibilitate ofertei şi, foarte important, poate garanta seriozitatea partenerilor de pe pieţele-ţintă”, a subliniat preşedintele CCIB, care a vorbit participanţilor despre excelenta relaţie dezvoltată în ultimii ani cu Ministerul Economiei şi despre complementaritatea eforturilor depuse de cele două instituţii, în beneficiul comunităţii de afaceri româneşti.

„Rolul reprezentanţei CCIB de la Beijing este foarte important. Datorită acestei structuri, cele două comunităţi de afaceri se pot cunoaşte mai bine, iar investitorii chinezi pot obţine informaţii despre oportunităţile oferite de România şi sprijin pentru a iniţia proiecte cu parteneri români”, a subliniat Liu Qiwei, consilier economic în cadrul Ambasadei R. P. Chineze în România.

„2014 este un an decisiv în relaţia cu China. Este un moment de maximă receptivitate în China pentru România şi există oportunităţi care nu se întâlnesc pe nici o altă piaţă ”, a punctat Valentin Brebenel, director general adjunct în cadrul Ministerului Economiei. În acest context, Mihai Andriţoiu, preşedintele Secţiunii Comerţ a Camerei bucureştene a vorbit despre implicarea CCIB în organizarea unor manifestări expoziţionale în China, în lunile iunie şi septembrie, precum şi despre o serie de proiecte în domeniul energiei verzi, industria agro-alimentară, imobiliare şi sănătate ce vor fi implementate în ţara noastră de investitori chinezi care au beneficiat de sprijinul reprezentanţei CCIB de la Beijing.

Preşedintele CCIB a informat participanţii despre demersurile Camerei de identificare a unor parteneri alături de care să deschidă birouri şi în alte regiuni din R. P. Chineze. Cel mai avansat demers priveşte biroul de la Shanghai.

În finalul evenimentului, reprezentanţii companiilor bucureştene au intrat în dialog cu oficialii în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri, printre subiectele abordate aflându-se: domeniile care oferă oportunităţi pe relaţia cu China, soluţiile pentru depăşirea barierelor netarifare şi a celor culturale, modalităţile de protecţie a dreptului de proprietate intelectuală pe piaţa chineză, finanţarea afacerilor etc.

Biroul de Presă al CCIB