Emiratele Arabe Unite – impozit federal pe profit de la 01.06.2023

Stimata doamna/Stimate domn

Presedinte/Director general/Administrator,

 

Prin amabilitatea colaboratorilor nostri de la Ministerul Antreprenoriatului si Turismului – Departamentul de Comert Exterior, va informam cu privire la hotararea Ministerului Finantelor din Emiratele Arabe Unite de a introduce un impozit federal pe profit, care va intra în vigoare pentru următorul exercițiu financiar, care începe la 1 iunie 2023.

 

Impozitul pe profit va avea o rată standard de 9% și va fi aplicabil tuturor afacerilor și activităților comerciale, cu câteva excepții.

La sfârșitul lunii ianuarie 2023, Autoritatea Fiscală Federală din EAU (FTA) a anunțat inițierea procesului de înregistrare al societăților din EAU pentru programul de impozitare. Conform FTA, în prezent doar marile corporații și societățile publice pe acțiuni (PJSC) au fost invitate să se înregistreze pentru impozitare prin intermediul platformei EmaraTax, urmând ca ulterior, din luna mai a.c., să poată aplica și IMM-urile, tot pe aceeași platformă.

Potrivit consultanților fiscali locali, societățile din EAU vor avea de urmat un proces asemănător din anumite puncte de vedere cu cel pe care l-au întreprins la înregistrarea pentru TVA, doar că cerințele pentru înregistrarea impozitării profitului sunt puțin mai complexe.

 

Penalizări

 

Rprezentanții FTA au precizat că nu va exista nici o penalizare pentru înregistrările cu întârziere. Ceea ce trebuie să aibă în vedere întreprinderile este să se înregistreze înainte de data scadentă pentru depunerea declarațiilor fiscale. Termenul limită pentru depunerea declarației și plata impozitului este de 9 luni de la încheierea anului fiscal.

 

Cine trebuie să se înregistreze pentru plată impozit pe profit

Toate societățile, inclusiv cele înființate în zonele libere, sunt obligate să se înregistreze. Odată ce o cerere de înregistrare este depusă, va fi emis un număr de înregistrare (Tax Reg. Number – TRN). Înregistrarea este, de asemenea, necesară chiar dacă venitul contribuabilului este scutit sau sub pragul de 375.000 Dh. pe an (102,739.73 USD/an).

 

Documente necesare pentru înregistrare plată impozit pe profit

Documentele necesare pot fi diferite în funcție de tipul entității și de structura sa, dar în linii mari includ:

  • Detalii privind licența comercială (în funcție de societate (SA, SRL, etc).
  • Toate activitățile desfășurate
  • Date acționari-proprietari care dețin cel puțin 25% din entitate.
  • Înregistrarea se va face pe datele și la adresa sediului central al entității și nu al unei sucursale.
  • Detaliile sucursalei – detaliile licenței comerciale, activitățile comerciale asociate și lista proprietarilor – trebuie adăugate în aceeași aplicație.
  • În cazul mai multor sucursale în diferite emirate, este necesară o singură aplicație de înregistrare.
  • Pașaport/Act de identitate emis de Emiratele Arabe Unite ale persoanei impozabile. Se pot adăuga unul sau mai mulți semnatari autorizați.”

 

Aceste informații sunt de interes pentru antreprenorii români care și-au înființat sau sunt interesați de deschiderea unei companii în Emiratele Arabe Unite.