IMG_5062

Vizita reprezentantului Five Star Trust la CCIB

Five Star Trust este o structură de investiții americană care intenționează să investească în proiecte economice profitabile în valoare de peste un miliard USD, cu excepția celor ce implică producerea produselor din tutun, băuturilor alcoolice și armamentului și a produselor farmaceutice.

Reprezentantul Five Star Trust pentru Georgia și Europa de Est, domnul Valeriy Drachenko, a făcut o vizită la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, în cadrul căreia s-a interesat asupra posibilităților de a identifica proiecte majore în România.

Prof. Univ. Dr. Sorin Dimitriu a precizat că România este o țară favorabilă investițiilor străine, datorită climatului economic caracterizat printr-o creștere a PIB-ului peste media europeană, garantarea investițiilor și recuperării acestora.

Necesarul de investiții al membrilor activi ai CCIB, majoritatea dintre aceștia fiind IMM-uri, nu se ridică la nivelul minim impus, de un miliard USD. În acest context, președintele CCIB a realizat o prezentare a legislației în România privind parteneriatul public-privat (PPP) în domeniul investițiilor, oferind vizitatorului traducerea în limba engleză a OUG 39/2018 privind PPP, precum și o scurtă prezentare în limba engleză a celor 21 de proiecte strategice de investiții în PPP aprobate de guvern și programate să fie lansate.

Interlocutorul a informat despre intenția Five Star Trust de a transfera suma de cca. 5 miliarde USD, într-o bancă cu capital 100% românesc, care ulterior să fie folosiți pentru investiții în România. Președintele CCIB și-a exprimat părerea că transferul unei sume de acest nivel într-o bancă românească se poate realiza doar cu acordul BNR.